Wiocha jakich wiele w naszej Polsce, mały komisariat policji a w nim same "wyrzutki" i zjawia się on nowy komendant - Sokół. To on chce za wszelką cenę poznać tajemnice tytułowej Mamuny, która od lat porywa dzieci. Mieszkańcy a za razem policjanci z Nawidowa są dość sceptycznie nastwawi na szukanie słowiańskiego potwora.
~
Cała fabuła kręci się wokół oczywiście sprawy zaginięć, z pozoru wygląda ona jak kolejna sprawa nie do rozwiązania. Lecz każdy szybko przekonuje się, że wszystko jest jeszcze bardziej pogmatwane niż na początku każdy myślał. Cała historia nawiązuje do ludowych wierzeń ale to jednocześnie wprowadza grozę i napięcie co powoduje że cała akcja nabiera dość niepokojący charakter.
~
Co wydarzy się w Nawidowie? Kim jest tajemnicza Mamuna? I czy sprawa w jakimś stopniu się rozwiąże? A ja wiem powiem tak! Co to miała za historia?! Dosłownie jak zaczęłam ją czytać to ciężko mi było ją odłożyć a bo to jeszcze jeden rozdział. Autor postawił na zupełnie inny kontent w tej książce niż nas przyzwyczaił. Oczywiście to jest idealne połączenie horroru, kryminału i thrillera w jednym. Panie Krystianie chapeau bas!
~
Książka jest oczywiście na najwyższym poziomie a niektóre pomysły były dosłownie z życia wzięte. A dodatkowy plus za to, że zaciągnął trochę z mitologii słowiańskiej co też bardzo lubię. Cała tajemnica powoduję naprawdę napięcie od początku do końca, a fajnie, że rozwiązanie nie jest jednoznaczne aż do samego końca. Ale ja muszę się pochwalić, że udało mi się rozwiązać tożsamość "Mamuny" podczas gry.
~
Autor w naprawdę świetny sposób manipuluje umysłem czytelnika. I mając naprawdę twarde dowody i fakty czytelnik zaczyna się zastanawiać czy oby na pewno zło i diabeł nie jest ponad tym wszystkim. Niby wiocha zabita dechami, niby każdy o każdym wszystko wie, ale jednak mają swoje mroczne sekrety i przekornie wierzą w demona, którego nie chcą rozzłościć a prawda zostaje zatajona i o pomoc nie proszą.
~
Jeszcze muszę wspomnieć o samych wyrzutach. Każdy z nich trafił do tej dziury z jakieś przewinienie, każdy ma jakąś tajemnicę, jedno kryje drugiego a mimo wszystko potrafią się połączyć. Brawo dla autora bo świetnie wykreował każda z postaci, a każdy z nich ma jakąś cechę, która sprawia że dana osoba jest wyjątkowa.
~
Podsumowując moje wywody powiem tak, jeśli szukasz kryminału, w którym nic nie jest ocuwiste. Tajemnica goni tajemnice, a zło powoduje zatrucie umysłu a zabobony mogą tak przesiąknąć w człowieka, że nic nie wydaje się być racjonalne. To "Mamuna" jest właśnie dla Ciebie! Bo to jedna z tych książek, które wciągają czytelnika a po przeczytaniu ostniego zdania pozostawia niepokój. Ja czeka na kolejny tom, a Wy czytajcie!
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-04-21
Joanna Szymczak
Florian Gaderla to kryminalny z krwi i kości - ponury, twardy, gruboskórny i w dodatku outsider. Życie stawia przed nim wyzwanie - sprawę, która będzie...
Pewnego dnia młody chłopak w białej szacie zaczyna strzelać do przypadkowych uczniów, po czym wypowiada słowa: ,,Zbawca pragnie sprawiedliwości" - i oddaje...