Komisarz Sokół to twardy glina z dużym bagażem życiowych doświadczeń, które mozolnie dźwiga dzień po dniu. W wyniku decyzji jego przełożonych zostaje oddelegowany do Nawidowa, gdzie ma zapanować nad chaosem jaki panuje w tamtejszym komisariacie Policji.
Początkowo chłodno przyjęty przez tamtejszych funkcjonariuszy, powoli zdobywa zaufanie i zajmuje odpowiednie miejsce w hierarchii, jaka zwyczajowo panuje w służbach. Nie jest to zadanie łatwe, gdyż załoga jego jednostki składa się z dość „wybitnych jednostek”.
Miejscowość od wielu lat nawiedza plaga tajemniczych porwań. Bez wieści giną małe dzieci. Sokół już na samym początku zauważa, że lokalne społeczeństwo zdaje się nie przejmować tym, że ich pociechy znikają za sprawą, jak sami to tłumaczą, mamuny – lokalnego słowiańskiego demona. Bardziej zastanawia go jednak fakt, że dotychczasowe śledztwo w tej sprawie wydaje się być sabotowane. Komuś zależy na tym, aby sprawa zaginięć została niewyjaśniona.
Sokół wie, że rozwiązanie tej zagadki to jego być albo nie być w dotychczasowej służbie. Zrobi wszystko, aby zamknąć sprawę i wrócić do dotychczasowego życia. Musi pamiętać tylko o jednym – „Kto tajemnic szuka, ten diabła spotyka”.
Po przeczytaniu "Mamuny" od razu zauważyłem, że jest to coś nowego, coś czego jeszcze u Krystiana nie widziałem. Nie mówię tu o wpleceniu w fabułę motywów mitologii słowiańskiej i lekkiego zabarwienia elementami nadprzyrodzonymi. Chodzi mi bardziej o duszny i mocno tajemniczy klimat małej i nieufnej od samego początku społeczności. Czytając miałem wrażenie pewnej nierealności i mistycyzmu, ale jednocześnie gdzieś z tyłu głowy miałem świadomość, że zło z jakim spotyka się główny bohater ma gdzieś realne i ludzkie podwaliny, bo przecież kto jak nie człowiek może być zdolny do opisanego tu okrucieństwa. Tylko czy na pewno?
Ta książka stawia pytania. Odpowiedź na nie poznacie (przynajmniej częściowo) na ostatniej stronie. Zapraszam do zabawy.
Polecam serdecznie
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-04-21
ZaczytanyGlina
Bohaterowie powieści ,,Dla ciebie nawet" powracają. Po trzech miesiącach Michał Barczyński opuszcza areszt śledczy. Jego brat Marek spieszy się, by go...
Pewnego dnia młody chłopak w białej szacie zaczyna strzelać do przypadkowych uczniów, po czym wypowiada słowa: ,,Zbawca pragnie sprawiedliwości" - i oddaje...