„Mara” Małgorzaty Domagalik to powieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w świat intensywnych emocji, zakazanych pragnień i moralnych dylematów. Autorka prowadzi nas przez historię trojga bohaterów uwikłanych w erotyczny trójkąt, w którym pożądanie, czułość i zatracenie mieszają się w niezwykle skomplikowany sposób. Warszawa, chłodne fińskie krajobrazy oraz mroczny Berlin nie są tu tylko tłem – stają się przestrzeniami, w których rozwija się psychologia postaci, ich namiętności oraz konflikty, a także symbolem ich wewnętrznej samotności i poszukiwania siebie.
Fabuła koncentruje się na relacjach bohaterów, którzy balansują na granicy grzechu i emocjonalnego zniszczenia. Domagalik mistrzowsko ukazuje, jak trudne są wybory między tym, czego pragniemy, a tym, co nakazuje nam rozum. Bohaterowie nie są jednowymiarowi – każdy z nich nosi w sobie sprzeczności, a ich pragnienia i potrzeby prowadzą do sytuacji, które nie mają łatwych rozwiązań. To historia o miłości, pożądaniu i emocjach, które potrafią zarówno budować, jak i niszczyć, o zatraceniu się w drugim człowieku, a jednocześnie o samotności, która nie opuszcza nawet w chwilach intymnej bliskości.
Styl autorki jest wyjątkowo sugestywny – zmysłowy, plastyczny, a jednocześnie pełen emocjonalnej głębi. Domagalik nie boi się wprost mówić o erotyzmie i grzechu, jednocześnie wnikając w psychikę bohaterów i odsłaniając ich wewnętrzne konflikty. Jej język jest bogaty w obrazy, które pozwalają czytelnikowi niemal poczuć atmosferę miejsc, emocje i napięcie między postaciami. To powieść wymagająca emocjonalnie, bo stawia pytania o granice pragnień, moralność i konsekwencje wyborów, które wydają się nie do uniknięcia.
Czytelnik podczas lektury doświadcza wielu emocji: fascynacji i napięcia, podniecenia, ale także niepokoju i współczucia dla bohaterów. „Mara” zmusza do refleksji nad tym, jak łatwo można zatracić się w uczuciach i jak cienka jest granica między miłością a obsesją. To książka dla osób dorosłych, które lubią literaturę erotyczną z psychologiczną głębią, historię o zakazanych pragnieniach, ich konsekwencjach i niejednoznacznych emocjach.
„Mara” to powieść pełna pasji, mroku i napięcia, która angażuje czytelnika na wielu poziomach – emocjonalnym, psychologicznym i sensualnym. To opowieść o ludziach, którzy próbują pogodzić pragnienie z rozumem, czułość z grzechem i marzenia z rzeczywistością. Historia, która pozostaje w pamięci długo po zakończeniu lektury, zmuszając do refleksji nad własnymi granicami i naturą pożądania. Jeśli szukacie książki intensywnej, zmysłowej i niepokojącej, „Mara” zdecydowanie spełni te oczekiwania.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-24
Małgorzata Styczeń
Rozgrywające się wśród arktycznych śniegów i lodów przygody foczki i Ksawerego to wzruszająca, ale też dowcipna opowieść o samodzielności...
Jego pojawienie się w roli selekcjonera polskiej reprezentacji w 2018 roku wywołało niespotykaną dotąd w naszych mediach burzę. Skala hejtu, agresji i...