Jak dobrze było wrócić do korzeni!
Moja przygoda z czytaniem dla przyjemności zaczęła się jakieś 18 lat temu od horrorów Mastertona.
Dziś czytam już dużo więcej gatunków ale horrory darzę szczególnym sentymentem.
Mary trzyma poziom od początku do końca.
Momentami nie wiemy już co jest prawdą a co fikcją.
Książka łączy w sobie horror z thrillerem psychologicznym.
Fragmentami jest wręcz cudownie obrzydliwa.
Mamy kilka zwrotów akcji, które wzbogacają fabułę o dodatkowy dreszczyk emocji.
Autor bawi się czytelnikiem niby subtelnie ale jednak wywołuje emocje silne, wchodzi pod skórę i wyzwala ciarki.
Znajdziemy tu elementy paranormalne, powiązania z opętaniem czy chorobami psychicznymi, sektę, zamkniętą społeczności i tajemnice przeszłości.
Napięcie nie odpuszcza do ostatniego momentu, nawet gdy pozornie sprawa się wyjaśnia.
Wciągnęła mnie ta historia totalnie, była takim klasykiem gatunku ale w nowoczesnej formie.
Dodatkowo mamy ujęty temat kobiecości, premenopauzy i walkę ze stereotypami.
Z radością wróciłam do tego gatunku, zapomniałam już jakie to cudowne uczucie mierzyć się z dreszczykiem grozy.
Na pewno nie będzie to książka dla osób wrażliwych, bywa bru*alnie i kr*awo i tak jak wspominałam już, wręcz obrzydliwie - dla mnie to akurat wielkie plusy tej historii.
Napięcie stale rosnące ale jednocześnie sączące się zewsząd powoli, otaczające z każdej strony zagrożenie sprawia, że nie możemy być pewni tego co znajdziemy na kolejnej stronie.
Podobał mi się wątek głosów w głowie, ciotka głównej bohaterki skradła show swoim sarkazmem chociaż czasami miałam ochotę ją... No.
Niektóre rzeczy sprawiły, aż otworzyły mi się szerzej oczy z szoku więc autor zrobił kawał dobrej roboty zaskakując czytelnika.
Mary to lektura, którą polecę każdemu, kto sięga po literaturę grozy i nie boi się wejść do tego mrocznego świata, w którym fanatyzm religijny łączy się z małomiasteczkowym klimatem.
Ach no i pustynia... Pustynia ma znaczenie.
Już nigdy nie spojrzycie na nią inaczej niż przez pryzmat tej historii.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-06-18
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Mary
Bookszonki
Nat Cassidy powraca w zabójczo dobrej formie! Jego powieść ,,Pisklęta" jest idealnym połączeniem przerażającej paranoi ,,Dziecka Rosemary" i miejskiego...