Okładka książki - MATILDE

MATILDE

Tom 1 cyklu Niemra

Jeśli to jest debiut, to ja nie wyobrażam sobie, jak dobra będzie kontynuacja tej powieści. Niezwykła książka, zarówno pod względem literackim, jak i historycznym. I o ile autor zastrzega w posłowiu, iż jest to fikcja, to chcąc nie chcąc zaplecze wiedzowe, R.A.Olek posiada i stanowi ono genialny grunt pod fabułę "Matilde". Już czytając sam opis na okładce, miałam nosa, że to będzie dobra książka, ale jak ja lubię być miło zaskoczona — bo ona jest re-we-la-cy-jna!

Matilde Berg — córka majętnego bankiera z Breslau jest uważana za najlepszą partię w mieście. Dziewczyna mimo sprzeciwu rodziców chce wyjść za Hansa — działacza Hitlerjugend i syna cukiernika, który wychował się w okrytej złą sławą dzielnicy. Niedługo po tym, jak tych dwoje zdecyduje być ze sobą na zawsze, a myśl o ślubie powoli staje się czymś realnym, wojna zagrania chłopaka w swoje sidła, rodzice Matilde zostają aresztowani, a ona zostaje sama. Dziewczyna szybko musi dorosnąć, stać się odpowiedzialna i zmienić swoje dotychczasowe priorytety. Po latach na wierzch zaczynają wychodzić tajemnice, o których Berg nie miała wcześniej pojęcia. Czy wojna i tłumione sekrety wpłyną na jej przemianę? Jak odnajdzie się w rzeczywistości ogarniętej chaosem?

Wielokrotnie czytając tę powieść, byłam w szoku, jak bardzo "wyprane" były umysły młodych obywateli Niemiec — jak chore idee zaślepiały człowieczeństwo, jak hitlerowska propaganda siała w ich głowach spustoszenie, pozbawiając racjonalnego, samodzielnego myślenia. Matilde jest postacią, która należała do tej grupy i przyznam, że zaczynając tę książkę, nawet do głowy mi nie przyszło, że główna bohaterka będzie cyniczną, wywyższającą się panną, która ślepo zawierza ideom głoszonym przez "prawdziwych" Niemców. Po raz pierwszy w czytelniczym życiu już od samego początku nie znosiłam głównej bohaterki — tylko że w przypadku tej książki, to nie kwestia bycia irytującą, bo psychologia tej postaci jest złożona i wymaga spojrzenia na nią z lekkim dystansem na przestrzeni całej książki.

Bardzo podoba mi się to, że autor ugryzł temat "od drugiej strony". Ta książka odchodzi od utartego schematu powieści  z II wojną światową w tle i pokazuje portret oprawcy, który w konsekwencji własnych działań staje się ofiarą.

Tej powieści warto poświęcić każdą chwilę. Niezwykła historia, genialnie napisana, wielowymiarowa, trzymająca w napięciu, pełna zwrotów akcji i przyprawiająca o najróżniejsze emocje. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom i gratuluję autorowi takiego startu.

Informacje dodatkowe o MATILDE:

Wydawnictwo: Książnica