Losy Matyldy Daszkowskiej, która po raz kolejny musi szukać swojego małego świata. Niestety młoda kobieta wie, że życie nie jest usłane różami a Łódź to miasto głównie fabryczne, w którym króluje ciężka praca. Matylda mimo wszystko nie poddaje się, a dla ukochanych braci jest w stanie zrobić naprawdę wszystko.
~
Matylda dorasta a to oznacza, że w końcu zaczyna myśleć o sobie i swoich ukrytych w głębi duszy marzeniach. Niestety świat jest zdominowany przez mężczyzn, a kobietą ciężko jest się przebić przez te niewidzialna barierę. Mimo tego, że kobita nie poddaje się i ciągle chce walczyć o lepszy byt i godne życie to wciąż drzemią w niej niepewność i strach. To powoduje, że mimo chęci rozwoju wciąż stoi w cieniu swojego pracodawcy, który wręcz nią manipuluje aby dzięki niej on mógł osiągnąć sukces.
~
Na całe szczęście kobieta ma w swoim otoczeniu wspaniałych przyjaciół, którzy wspierają ją i pomagają spełnić marzenia. Czy Matylda w końcu zacznie żyć własnym życiem? Czy postawi się wymagającemu pracodawcy? Co się wydarzy w życiu młodej kobiety?
~
Lubię pióro autorki i tym razem też się nie zawiodłam. Bardzo lubię tytułową bohaterkę ale przykro mi jak ona była traktowana przez swojego szefa. Ten typ tak mnie irytował, mimo że chciałam znaleźć jakieś plusy dla niego to wręcz nie potrafiłam. Ale takie typy ludzi też niestety spotykam w życiu codziennym, ludzi którzy chcą osiągnąć sukces cudzymi rękami.
~
Myślałam że zakończenie potoczy inaczej ale tu autorka ogromnie mnie zaskoczyła bo takiego obrotu spraw się wręcz niespodziewałam. Hmm autorka za wszelką cenę chce aby życie Matyldy było usłane różami ale to chyba w kolejnym tomie się dowiem.
~
Książka idealnie sprawdzi się na weekend, aby oderwać się od ciężkich lektur. Mi się ją czytało szybko, lekko i przyjemnie. Fakt dużo w niej emocji ale to sprawia, że można poczuć się jakby uczestniczyło się w wydarzeniach tej książki. Kolejny raz miło się czytało o okolicach, w których bywam. Międzywojenna Łódź wręcz zachęca do poznania tej historii bliżej. Dodatkowe powiem, że książka zawiera kilka głębszych refleksji i pokazuje czytelnikom że mimo wszystko warto wierzyć, marzyć ale przede wszystkim nie poddawać się w realizacji postawionych sobie celów.
Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-06-05
Joanna Szymczak
Gdy szczęście miewa wysoką cenę… Ucieczka z Warszawy na podlaską wieś otwiera nowy rozdział w życiu Luizy. Jednak kłopoty nie omijają jej nawet...
Laura Kosińska wyjeżdża z rodzinnej wioski na studia do Warszawy i tu postanawia się osiedlić. Podejmuje pracę w agencji reklamy prowadzonej przez apodyktyczną...