Choć od chwili obalenia komunizmu w Polsce minęło 16 lat, to społeczeństwo wciąż ma jeszcze dużo do nadrobienia w każdej dziedzinie, a rozliczenia przeszłości jeszcze trwają.
Aniela opuszcza oddział chirurgiczny sochaczewskiego szpitala, którym przez lata kierowała. Przejście na emeryturę ma zaowocować odpoczynkiem po latach pracy zawodowej połączonej z wychowywaniem dzieci. Kolejna przeprowadzka otwiera jednak nowe możliwości i lekarka powraca do zawodu, ale jej praca bywa wyjątkowo niewdzięczna, a ona sama zaczyna to mocno przeżywać. To zaś coraz bardziej odbija się na jej zdrowiu.
Do tego znów dają o sobie znać rodzinne tajemnice, które zaprowadzą Anielę na komendę policji, gdzie będzie musiała udowodnić swoją niewinność.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-06-04
XXI w. to już inne czasy, inna rzeczywistość, inna władza, inna mentalność ludzi. Jak w tej nowej rzeczywistości odnalazła się główna bohaterka trylogii "W cieniu PRL-u"?
Dla Anieli nastało nowe życie, przeprowadzka, przejście na emeryturę, nowa praca i walka o zdrowie. Czy udało się głównej bohaterce odnaleźć w tych innych czasach? Przekonajcie się sami sięgając po książkę.
Dla mnie ten trzeci tom to takie dopełnienie całej trylogii. Warto przeczytać wszystkie części po kolei, aby przekonać się i zrozumieć jak bardzo zmieniły się czasy. Świetnie udało się to pisarce opisać. Dla starszych czytelników, będzie to wyprawa pełna wspomnień, dla młodszych solidna lekcja historii.
Ten tom to również wyjaśnienie wielu tajemnic i zagadek z poprzednich tomów. . Przede wszystkim, oparte na prawdziwych wydarzeniach, historia zaginionych w czasie II wojny światowej obrazów Fałata i opis śledztwa dotyczącego ich odzyskania. Wątek, który mnie osobiście najbardziej zainteresował.
To również powieść o wartości rodziny, przyjaźni, zdrowia, o umieraniu, o starości czy o chorobie Alzheimera, która sprawia, że człowiek tym co było kiedyś.
Są powieści, które mają dla nas wartość sentymentalną. Dla mnie trylogia "W cieniu PRL-u" też ma taką wartość. Te powieści dla mnie to powrót do przeszłości. Do lat dzieciństwa, młodości i obecnych czasów. Tak jak Aniela obserwowała zmiany na przestrzeni lat, tak samo i ja miałam taką możliwość. Nawet ta sama choroba Anieli i walka o zdrowie obudziła wspomnienia.
Dziękuję pisarce @aneta_krasinska_autorka
za tę podróż pełną wspomnień.
A Was zachęcam do sięgnięcia po te książki. Warto poznać coś co było bliskie naszym dziadkom, rodzicom. Warto poznać to co jest nam teraz bliskie.
Aniela po wielu latach pracy na chirurgii w sochaczewskim szpitalu właśnie odchodzi na emeryturę. Jednak zmian zachodzących w jej życiu jest więcej, bo kobieta przenosi się właśnie do Warszawy. Po śmierci męża trudno jej było zająć się sporym domem i teraz kobieta stwierdziła, że nadszedł idealny czas na zmiany. To posunięcie otwiera przed Anielą nowe możliwości w tym odnowienia znajomości.
Po raz kolejny autorka zafundowała nam spory przeskok czasowy... Na szczęście tym razem nie było to dla mnie wielkim zaskoczeniem. Inaczej rzecz się miała ze zmianami, które zaszły w życiu Anieli... Było ich sporo... I muszę przyznać, że były sporego kalibru i dotykały chyba każdego aspektu jej życia. Pracy zawodowej... życia prywatnego a także przeszłości jej rodziny, bo w tym tomie na wierzch wyszło wiele przemilczanych spraw z przeszłości. Tak. W Echach prawdy wszystko zmieniało się niczym w kalejdoskopie. Aniela nie miała ani chwili na złapanie oddechu. A my mogliśmy tylko obserwować i jej kibicować... Sama książka jest idealnym dopełnieniem cyklu. Domknięto w niej wszystkie wątki, które były sygnalizowane we wcześniejszych tomach... Aniela poznała prawdę o przeszłości swojej rodziny... Mogła się z nią rozliczyć... Mogła rozliczyć się ze swoją przeszłością. Pomyśleć o błędach, jakie sama popełniła. O swoich sukcesach. Autorka przedstawiła w niniejszym tomie dojrzałą Anielę, świadomą swoich przeżyć. Kobietę, która wiele w życiu osiągnęła. Pokazała dobrą mamę, babcię i przyjaciółkę. Pokazała dobrego człowieka. Pełnego empatii. Echa prawdy to książka, po którą warto sięgnąć. Warto poznać losy Anieli i jej bliskich.
W literaturze podobnie jak w życiu bywają historie, które domagają się domknięcia, rozwikłania ostatnich wątków, by wybrzmieć w pełni. Taka właśnie jest powieść ,,Echa prawdy" Anety Krasińskiej, będąca wyczekiwanym, trzecim i zarazem zamykającym tomem cyklu ,,W cieniu PRL-u". Czytelnicy, którzy śledzili losy bohaterów od pierwszych stron tej serii, z pewnością z niecierpliwością sięgną po tę książkę, by odkryć, jak autorka połączy wszystkie nici skomplikowanych relacji i rodzinnych sekretów, narastających przez lata w specyficznym, często opresyjnym klimacie Polski Ludowej. Krasińska, znana ze swojej wnikliwości psychologicznej i umiejętności kreślenia wielowymiarowych postaci, po raz kolejny zabiera nas w podróż w głąb ludzkiej pamięci, gdzie echa przeszłości nie milkną, lecz intensyfikują się, domagając się rozliczenia. W ,,Echach prawdy" autorka mierzy się z ciężarem konsekwencji decyzji podjętych w minionych dekadach, pokazując, jak dziedzictwo PRL-u wciąż wpływa na teraźniejszość i kształtuje losy kolejnych pokoleń. Czy ta finalna część cyklu dostarczy satysfakcjonujących odpowiedzi i pozwoli bohaterom, a wraz z nimi czytelnikom, zamknąć ten ważny rozdział? Przekonajmy się, jak wybrzmią ostatnie akordy tej opowieści.
Powieść przenosi czytelników w lata po obaleniu komunizmu w Polsce, a dokładniej akcja rozpoczyna się od roku 2005. Mimo upływu lat, wydarzenia z czasów PRL-u nadal mają ogromny wpływ na teraźniejszość i na życie bohaterów. Główna bohaterka, Aniela Szwarc, z którą czytelnicy mieli okazję zapoznać się w poprzednich tomach (,,Szepty sekretów" i ,,Pomruki kłamstw"), w ,,Echach prawdy" przechodzi na zasłużoną emeryturę. Opuszcza Sochaczew i przenosi się do Warszawy, by tam odnaleźć spokój i poświęcić się rodzinie - dzieciom i wnukom. Jednak, jak się okazuje, emerytura nie jest wcale czasem beztroskiego odpoczynku. Początkowo widzimy ją jako kobietę pragnącą spokoju i poświęcenia się rodzinie, zwłaszcza wnukom. Jednak jej wewnętrzna potrzeba pomagania innym i silne poczucie obowiązku sprawiają, że nie potrafi całkowicie porzucić zawodu. To powrót do aktywności, mimo upływu lat, odbija się na jej zdrowiu, co Krasińska ukazuje z dużą empatią.
Książka kieruje uwagę na rozliczanie się z przeszłością i wyjaśnianie rodzinnych tajemnic, które ciągnęły się przez lata. W tym tomie ujawnione zostają sekrety i kłamstwa, które miały wpływ na losy bohaterów. Pojawia się także wątek zaginionych w czasie II wojny światowej obrazów Fałata i śledztwa dotyczącego ich odzyskania, co dodaje powieści historycznego wymiaru. Aniela będzie musiała stawić czoła nie tylko nierozwiązanym sprawom z przeszłości, ale także nowym wyzwaniom, w tym problemom zdrowotnym. Jej poczynania zaprowadzą ją nawet na komendę policji, gdzie będzie musiała udowodnić swoją niewinność. W powieści autorka porusza również tematykę wpływu przemian społeczno-politycznych na życie jednostki, rynek pracy po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, opiekę medyczną, a także uniwersalne wartości takie jak rodzina, przyjaźń, miłość i walka o marzenia.
"Echa prawdy" to wzruszająca i pełna realizmu historia o poszukiwaniu prawdy, trudnych wyborach, życiowych zmianach, chorobie, dawno utraconej miłości i walce o marzenia. Jest to udane zwieńczenie trylogii, które zadowala czytelników, wyjaśniając wszystkie niedomówienia i dając satysfakcjonujące zakończenie. Książka jest polecana miłośnikom literatury obyczajowej z historycznym tłem, ceniącym autentyczność przekazu.
Jeśli zastanawiacie się, czy warto sięgnąć po tytuł, to z całą pewnością mogę powiedzieć, że tak. Jest to książka, która oferuje znacznie więcej niż tylko zakończenie historii - to prawdziwa literacka uczta dla miłośników sag rodzinnych, historii i głębokiej psychologii postaci.
Oto kilka kluczowych powodów, dla których powinniście ją przeczytać:
* Wspomniane już przeze mnie zakończenie pełne satysfakcji: Jako ostatni tom cyklu, ,,Echa prawdy" domyka wszystkie wątki, rozwiązując tajemnice i rozjaśniając losy bohaterów, które śledziłaś przez poprzednie części. Pozwala to na pełne zrozumienie i pożegnanie się z ich światem w satysfakcjonujący sposób.
* Głębia historyczna i obyczajowa: Aneta Krasińska ma niezwykły talent do wplatania historii w życie swoich postaci. Książka nie tylko opowiada o indywidualnych losach, ale też o szerokim tle epoki PRL-u, jej wpływie na społeczeństwo, codzienne życie, wybory i dramaty. To doskonała okazja, by lepiej zrozumieć tamte czasy.
* Rozwój postaci: Przez cały cykl bohaterowie ewoluują, mierząc się z trudnościami, dokonując wyborów i ponosząc ich konsekwencje. ,,Echa prawdy" pokazują kulminację tych przemian, pozwalając zobaczyć, jak ich doświadczenia ukształtowały ich ostatecznie.
* Wciągająca fabuła i emocje: Krasińska potrafi budować napięcie i prowadzić narrację w taki sposób, że trudno oderwać się od lektury. Nie brakuje w niej wzruszeń, dramatów, ale też nadziei i miłości. Przygotuj się na szeroki wachlarz emocji.
*Wątek dawno utraconej miłości dodaje powieści romantycznej nuty, jednocześnie podkreślając, że walka o marzenia i szczęście nie kończy się wraz z wiekiem. Krasińska unika idealizowania postaci, przedstawiając je z całym bagażem doświadczeń, wad i zalet, co sprawia, że są one wiarygodne i bliskie czytelnikowi.
* Uniwersalne przesłanie: Pomimo osadzenia w konkretnym czasie historycznym, książka porusza uniwersalne tematy takie jak prawda, przebaczenie, miłość, zdrada, lojalność i poszukiwanie własnego miejsca w świecie. To sprawia, że historia jest aktualna i rezonuje z czytelnikiem niezależnie od epoki.
* Styl autorki: Aneta Krasińska posługuje się językiem jasnym, przystępnym i pozbawionym zbędnych ozdobników. Jej styl jest płynny i wciągający, co sprawia, że lektura należy do przyjemnych i angażujących. Autorka z dużą wrażliwością opisuje emocje i wewnętrzne przeżycia bohaterów, co pozwala czytelnikowi głęboko wczuć się w ich położenie. Sceny są malownicze i pełne detali, co tworzy sugestywny obraz Polski po przemianach ustrojowych. Krasińska umiejętnie buduje napięcie, zwłaszcza w wątkach kryminalnych i związanych z rozwiązywaniem rodzinnych tajemnic, utrzymując czytelnika w niepewności aż do ostatnich stron.
Jeśli czytaliście poprzednie tomy cyklu, ,,Echa prawdy" to pozycja obowiązkowa, która pozwoli Wam zakończyć tę literacką podróż. Jeśli dopiero zastanawiasz się nad rozpoczęciem cyklu ,,W cieniu PRL-u", to wiedz, że jego zakończenie jest tego warte. To książka, która zmusza do refleksji nad własnym życiem, przeszłością i tym, jak kształtuje ona naszą teraźniejszość. To wartościowa lektura dla każdego, kto ceni sobie głębokie historie z ludzkim obliczem.
[Materiał reklamowy] Wydawnictwo Skarpa Warszawska
"Echa prawdy" są trzecim i zarazem finałowym tomem trylogii W cieniu PRL-u. Tym razem akcja rozpoczyna się od roku 2005. I choć czasy komunizmu już minęły, to nadal tamte wydarzenia mają wpływ na teraźniejszość, na poglądy bohaterów i ich podejście do świata. Tylko czy ten nowy świat okaże się dla nich tak łaskawy, jak tego oczekują?
"Myślałam, że gdy odejdzie komuna, wszystkim się będzie łatwiej żyło, a tymczasem do tego jeszcze długa droga."
Dalej śledzimy losy i poczynania Anieli. Teraz obserwujemy ją w roli babci. Kobietę czeka sporo życiowych zmian. Także tych sercowych... Czy zrozumie, że nie można żyć tylko dla dzieci i wnuków? Czy wreszcie pomyśli o sobie? Jednakże nie wszystko będzie szło tak, jak to sobie zaplanowała. Nie każda zmiana jest dobra. Pojawią się problemy zdrowotne, a niektóre jej poczynania wpędzą ją w niemałe kłopoty, co ostatecznie będzie miało finał na komendzie policji.
W poprzednich częściach niezwykle intrygowała mnie tajemnica Weroniki, matki Anieli. Pojawienie się kogoś tajemniczego z Nowego Jorku w finale tomu drugiego, rozbudziło we mnie jeszcze większą ciekawość. Teraz wreszcie przyszła pora na ostateczne rozwiązania, odkrycie wszystkich sekretów i kłamstw. Tu pojawia się kluczowe pytanie o to, czy lepsza jest zła prawda czy może dobre kłamstwo?
"Tajemnice nie są niczym złym, pod warunkiem że nikogo nie ranią. W tej sytuacji nie była pewna, czy skrywany przez matkę sekret nie przysporzy jej rodzinie trosk, a nawet wstydu. Wiedziała, jak to jest, gdy milczenie jednej osoby gwarantuje spokój całemu domówi."
Aneta Krasińska porusza sporo interesujących tematów, jak chociażby to, jak wyglądał rynek pracy po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej czy opieka medyczna. Istotna okazała się również problematyka moralności, odpowiedzialności, troski, samotności i przemijania. A wszystko to na tle przemian społeczno-politycznych, które odcisnęło swoje piętno na polskim narodzie, jak i jednostce.
"Echa prawdy" to pełna realizmu, ciepła, mądrości i emocji historia o rodzinnych tajemnicach, poszukiwaniu prawdy, trudnych wyborach, życiowych zmianach, chorobie, dawno utraconej miłości i walce o marzenia. W jak dużym stopniu PRL-owska przeszłość odbije się na bohaterach? Sprawdźcie!
Poruszająca opowieść o odwadze i determinacji w dążeniu do realizacji marzeń. Maj 1939 roku. W Wolnym Mieście Gdańsku szerzy się propaganda niemiecka...
PRL-owska rzeczywistość pełna paradoksów, niesprawiedliwości i strachu chwyta w swe macki młodą studentkę medycyny - Anielę Szwarc, która realizuje marzenie...
Przeczytane:2025-07-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Od obalenia komunizmu w Polsce minęło wiele lat, jednak tajemnice z tamtych czasów nie wszystkie zostały odkryte. Niektórzy będą musieli się z nimi zmierzyć, zdecydować czy chcą poznać prawdę.
Aniela wiele już przeszła, jakiś czas temu pochowała męża. W pewnym momencie dochodzi do wniosku, że pora odpuścić, że nadszedł czas, aby przejść na emeryturę. Przeprowadza się bliżej córki, aby pomóc jej w wychowaniu dzieci. Jednak dość szybko dochodzi do wniosku, że brakuje jej pracy w zawodzie. Kiedy pojawia się możliwość dołączenia do zespołu lekarzy w hospicjum. Kobieta doskonale zdaje sobie sprawę, że nie będzie łatwo, jednak nie należy do osób, które się poddają. W pewnym momencie powracają tajemnice z przeszłości, które nadal nie zostały rozwiązane, a także mężczyzna, który w jej życiu był już niejednokrotnie. Kto taki? Czy tajemnica rodzinna zostanie rozwiązana? Jak Aniela poradzi sobie w pracy w hospicjum? Czy da radę? Jak zakończy się jej historia?
Poprzednie tomy zdecydowanie mi się podobały, dlatego z dość dużym zainteresowaniem, a jednocześnie niemałymi oczekiwaniami zabrałam się do czytania drugiego. Po przeczytaniu śmiało mogę stwierdzić, że był tak samo świetny. Tym razem nie mamy już czasu PRL, a lata 2000. Również ten czas autorka doskonale zobrazowała.
Książka wciągnęła mnie praktycznie od samego początku i nie pozwoliła się od siebie oderwać aż do ostatnich stron. Z wielką przyjemnością śledziłam dalsze losy Anieli i jej rodziny. To historia o przeciwnościach losu, problemach ze zdrowiem, decyzjach, które nie są łatwe do podjęcia, tajemnicach rodzinnych z przeszłości, które w końcu należy rozwiązać tak do końca.
Akcja sprawnie poprowadzona, z ciekawymi zwrotami. Książkę czytało się szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji. Dla mnie była to pozycja na jedno popołudnie.
Główną bohaterką nadal jest Aniela, tylko już jako babcia. Oczywiście się zmieniła, a jednocześnie pozostała osobą dobrą, ciepłą, pomocną, wrażliwą. Polubiłam ją już w tomie pierwszym i nie zmieniłam zdania ani troszkę.
„W cieniu PRL-u. Echa prawdy” to zdecydowanie ciekawa, wciągająca, warta poznania historia, którą z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA