To nasze kolejne spotkanie z tą autorką. I nadal uwielbiamy jej pióro. Ja oraz córka Hania czytamy historię o Matyldzie na jednym tchnu.
Dziewczynka jest naszą inspiracją w dążeniu do celu. W końcu udało jej się aby trenować wśród chłopców sztukę władania mieczem. Kto wiem może niedługo zostanie pierwszą rycerką. Bardo jej kibicujemy. Mimo ciężkich treningów, gdy po nich bolą ją mięśnie to nadal się nie poddaje. Potrafi nawet przeciwstawić się samemu królowi gdy otrzymała zakaz treningów.
Tym razem na Matyldę spada wiele nieszczęść. Jej sny są coraz dziwniejsze a ona jest coraz słabsza. Coraz to nowe stworzenia ją atakują. Ale dlaczego tylko nią. Czy jest wyjątkowa? Ależ oczywiście że jest wyjątkowa a czemu też to ją atakują. Przeczytajcie i dowiedzcie się sami.
Wielką rolę tym razem odegra najmłodsza z całego rodu. To bardzo mądra dziewczynka i widać że Matylda jest jej autorytetem.
Bardzo się cieszymy że w końcu Panna Tabata jest inspiracją dla naszej przyszłej Rycerki i naucza ją kolejnych sztuk walki tym razem jest to taniec żywiołów.
W tej części poznajemy siostrzenicę panny Tabaty Roz, która ja bardzo polubiłam.
Z tej części znowu można wyciągnąć wiele nauki zarówno dla młodego jak i starszego czytelnika. Niestety historia kończy się w takim momencie że chce się od razu sięgnąć po następny tom, którego jeszcze nie ma. Czekamy niecierpliwie aż się ukaże.
A teraz polecamy te książkę każdemu rycerzowi i małej księżniczce. Dążcie za marzeniami i realizujcie swoje cele a będziecie tak szczęśliwi i spełnieni jak Matylda. A Matyldzie życzymy by pomogła dziewczynie ze snu.
„Recenzja została udostępniona w ramach akcji recenzenckiej Wydawnictwa SQN”.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-04-09
Jolanta Marciniak
Poznajcie czteroletnią Tolę. Jest bardzo ciekawa świata - interesuje ją dosłownie wszystko! Jak wygląda życie malucha w przedszkolu? W przedszkolu można...
Poznajcie czteroletnią Tolę. Jest bardzo ciekawa świata - interesuje ją dosłownie wszystko! Wraz z rodzicami obserwuje zmieniające się pory roku. Co ciekawego...