Okładka książki - Medea z Wyspy Wisielców

Medea z Wyspy Wisielców

Tom 1 cyklu Seria o Medei Steinbart

“Omijanie prawdy nie pomoże się z nią uporać, ale pokaże ci twoje życie w takim kształcie, w jakim chciałabyś je widzieć. Życie, które mogłabyś mieć, gdybyś podjęła inne decyzje, poszła w inną stronę, przyjęła jakąś propozycję, a inną odrzuciła, gdybyś urodziła się gdzie indziej i po innym nazwiskiem, gdyby… nie spotkało cię żadne nieszczęście.”

Najnowsza książka Magdaleny Knedler, która miała swoją premierę w styczniu,wydana przez wydawnictwo zwierciadło, zaskoczyła wszystkich czytelników swoją piękną okładką i barwionymi brzegami.

Co do samej historii, ponownie jest ona inspirowana mitologią grecką, a konkretnie mitem o Medei. Przedstawia on archetyp czarownicy, kobiety niezależnej, innej, kierującej się swoimi pasjami, która potrafi podejmować własne decyzje. Gdyby nie ta książka, nie poznałabym tej mitologicznej historii.

Kreacja Medei, głównej bohaterki bardzo mnie zaintrygowała. Młoda kobieta, bez wykształcenia pracująca za marną pensję, mimo to nie narzeka, aż do czasu gdy pojawił się Andreas i zabrał ją na Wyspę Wisielców. Wszystko zaczęło się psuć. Dziewczyna musiała żyć ze strachem, że któregoś dnia mężczyzna weźmie ją sobie, nie pytając o zgodę. Była silna, stawiała mu opór, opóźniając rychłą katastrofę. Medea swoją inteligencją przewyższała wielu ludzi, oczytana, marzyła o zostanie guwernantką i nauczeniu. Jednak, wszystko zmieniło się, gdy na wyspę trafił nowy ogrodnik, który jak się później okazało zmienił życie Mady.

Nie można też pominąć wątku miłosnego między Medeą a Johannem. Delikatnej, czułej opartej na zaufaniu prawdziwej miłości, która z czasem zamieniła się w zbiór intryg i kłamstw.

Im dalej czytałam, tym bardziej nienawidziłam Johanna. Popsuty i opętany przez wizję bogatej przyszłości, doprowadził Made do obłędu i szaleństwa, które o mały włos nie skończyło się tragedią.

Obraz silnej niezależnej kobiety, która prawie zabiła swoje dzieci, kłóci się ze stereotypową wizją matki. Z tego powodu ta książka jest niepowtarzalna i intrygująca.

Historia o trudnych wyborach, walce o przetrwanie i o miłości, która potrafi zniszczyć najsilniejszy charakter.

Książka wciąga od pierwszych stron, zaskakuje i zachwyca.

Informacje dodatkowe o Medea z Wyspy Wisielców:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-01-24
Dodał/a opinię: Wiktoria Dejewska

Tagi: Proza literacka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Medea z Wyspy Wisielców

Kup książkę Medea z Wyspy Wisielców

Pewnego razu w Wenecji
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Pewnego razu w Wenecji

Wakacje, miłość i najpiękniejsze miasto świata Ania i Janek mieszkają ze sobą już od jakiegoś czasu. Mimo uczucia, jakim się darzą, Janka zaczyna fascynować...

Dziewczyna z daleka
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z daleka

Słodko-gorzka opowieść o miłości, zemście i zbrodni, z wielką historią w tle. W pewien styczniowy poranek w domu prawie stuletniej Nataszy Silsterwitz...