Co to była za książka!
Po pozytywnych opiniach stwierdziłam, że sama muszę sprawdzić: Kim jest dla mnie Ove? Czy faktycznie jest tak fantastyczna jak o niej piszą?
Od razu stwierdzam: TAK!
Niesamowicie było czytać tę pozycję, zagłębić się w świat Ove'go. Pochłonęła totalnie moje emocje, mój czas i umysł. Każda przerwa od książki to były błądzące myśli typu: koniecznie muszę do niej wrócić. I cały czas stawiałam sobie pytanie, jak ona się zakończy?
Starszy mężczyzna, trochę zgorzkniały, nie lubiący ludzi, którego pokochałam. Pomimo wszystko z dużą dawką humoru, skrywający uczucia i chcący pokazać innym jak bardzo jest twardy. Choć tak naprawdę to tylko skorupa. W rzeczywistości to wrażliwy człowiek, który na świecie pozostał sam.
Książka przedstawia jego życie, miłość, trudności i smutek. Chwyta za serce i wywołuje ogromną refleksję nad codziennością. Nad ludźmi, których mamy wokół i społeczności, w której żyjemy.
Oprócz dużej dawki humoru pojawiają się również łzy. Tak jak jest w życiu. Zaskoczyła mnie pozytywnie i z przyjemnością ją polecam :)
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2022-12-07
Tytuł oryginału: En man som heter Ove
Ksebardo
Napisana z przymrużeniem oka zajmująca historia emeryta! Debiutancka powieść szwedzkiego autora Fredrika Backmana, która w Skandynawii szybko została...
Kolejna urzekająca historia autora bestsellerowych Mężczyzna imieniem Ove i Pozdrawiam i przepraszam Zabawna i pełna ciepła opowieść o kobiecie, która...