Okładka książki - Miasteczko Salem (ilustrowane brzegi)

Miasteczko Salem (ilustrowane brzegi)

Inne wydania:

Czytanie "Miasteczka Salem" Stephena Kinga to prawdziwa emocjonalna jazda bez trzymanki. Już od pierwszych stron czuć atmosferę niepokoju, jakby coś czaiło się w mroku, jeszcze niewidoczne, ale nieuchronnie zbliżające się. King genialnie buduje napięcie, stopniowo wprowadzając nas w świat małego miasteczka, które powoli pogrąża się w koszmarze.

Na początku to tylko subtelne sygnały, niepokojące odczucia, cienie przemykające w nocy, dziwne zniknięcia. Jednak z każdą kolejną stroną narasta klaustrofobiczne uczucie osaczenia. Czułam się tak, jakbym sama była mieszkanką Salem, bezradną wobec nadciągającej grozy. Im dalej, tym bardziej wszechobecny stał się strach, czający się w podświadomości, który sprawiał, że sprawdzałam, czy drzwi są na pewno zamknięte i unikałam patrzenia w okna po zmroku.

Autor doskonale operuje ludzkimi lękami, w szczególności przed ciemnością i utratą kontroli. Tworzy bohaterów, których łatwo polubić i z którymi łatwo się utożsamić, dlatego ich losy budzą tak silne emocje. Gdy mieszkańcy Salem zaczynają znikać, a znajome twarze zmieniają się w coś obcego i złowrogiego, serce przyspiesza, a każdy kolejny rozdział przynosi coraz większy niepokój.

Nie brakuje momentów, w których ciało przeszywa dreszcz, a żołądek ściska się ze strachu. Sceny wampirycznych ataków są opisane z taką precyzją i intensywnością, że niemal czuć ich oddech na karku. To horror o wampirach w najczystszej formie, który wnika w umysł i nie pozwala się od siebie oderwać.

Jednak „Miasteczko Salem” to nie tylko strach. To także opowieść o desperacji, o walce z nieuniknionym, o nadziei, która gaśnie z każdą kolejną utraconą duszą. To książka, która zostawia ślad w psychice czytelnika i sprawia, że jeszcze długo po jej przeczytaniu myśli się o ciemnych zaułkach, cichych ulicach i świetle księżyca, które nie zawsze jest naszym sprzymierzeńcem.

Autor przedstawia nam Salem jako zwyczajne miasteczko, pełne codziennych spraw i zwykłych ludzi. Poznajemy jego mieszkańców, ich życie, relacje, radości i troski. Może się wydawać, że to miejsce jak każde inne. I właśnie to sprawia, że groza wkradająca się do ich życia jest tak przerażająca. King pokazuje, jak cienka jest granica między normalnością a koszmarem, a Salem mogłoby być wszędzie, również tam, gdzie żyjemy my.

Informacje dodatkowe o Miasteczko Salem (ilustrowane brzegi):

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-01-14
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Salem
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Horrory i literatura grozy Klasyczne horrory i opowieści o duchach

Zobacz opinie o książce Miasteczko Salem (ilustrowane brzegi)

Kup książkę Miasteczko Salem (ilustrowane brzegi)

Sklepik z marzeniami
Stephen King0
Okładka ksiązki - Sklepik z marzeniami

Tajemniczy przybysz z Europy, Leland Gaunt, otwiera w Castle Rock sklep, w którym można kupić 'wszystko, o czym zamarzysz'. Ceną za zrealizowanie...

Dolores Claiborne
Stephen King0
Okładka ksiązki -  Dolores Claiborne

Mieszkańcy Little Tall Island czekali blisko 30 lat, by dowiedzieć się, co przydarzyło się mężowi Dolores Claiborne pewnego dnia latem 1963 roku podczas...