Okładka książki - Miasto gasnących świateł. Równonoc

Miasto gasnących świateł. Równonoc

Aleksandra Świderska przyznała, że jest wielką fanką filmów o Jamesie Bondzie a jej największym marzeniem było sprawdzenie się właśnie w tym gatunku. To marzenie próbowała zrealizować w trzecim tomie z serii "Miasto gasnących świateł". Przyznam, że w "Równonocy" było widać zamiłowanie do literatury sensacyjnej, a sprawa pościgu za Iwoną Gronczewską była idealnym narzędziem do pokazania tego.

Autorka dość obrazowo opisała niektóre sceny akcji, w których widać było sporą inspiracją wcześniej wspomnianym bohaterem filmowym.

Dokonała też ciekawego zabiegu- cofnęła w czasie wydarzenia do momentu, gdy Konrad postanowił ulotnić się z życia Adama. Skupiła się głównie na wspomnieniach Konrada.

Rozmyślał on o swojej rodzinie, przybranym rodzeństwie, którzy niewątpliwie różnili się od Konrada. Życie, które narzucił mu ojciec było niczym piekło. On - wyszedł z niego tylko lekko poturbowany natomiast jego przyrodnia siostra - zmieniła się w bezwzględną morderczynię.

Autorka wyjaśnienia też co się działo z Gronczewskim zanim zdecydował się wrócić do Wrocławia.
Konradem rządziła chęć zemsty, w której pomagał mu Antek Moskal. Pojawia się też pewna kobieta- Francesca, która też w ogromnym stopniu pomogła mężczyźnie.

Wątek Moskala również był mocno rozbudowany. Wspominał o swoich podbojach "miłosnych", o jego klientach gdy był pracownikiem seksualnym. Były to dość mroczne wspomnienia, o których nie da się szybko zapomnieć.

Autorka nie szczędziła nam odważnych scen erotycznych oraz przerażających historii od których jeży się włos na głowie. Dowiadujemy się o tym w jaki sposób przejawia się brak tolerancji wobec osób, które przeszły tranzycję.

Adama w tej części praktycznie nie ma. Pojawia się jedynie we wspomnieniach i w epilogu.

Autorka według mnie trochę przekombinowała ze scenami sensacyjnymi. Zbyt łatwo bohaterom wszystko przychodziło. Konrad bez trudu zdobywał to co chciał. Taka trochę bajka.

Jak wcześniej wspominałam ta część również jest ukłonem ku osobom należącym do środowiska LGBT+. Biorę się za kolejną część z cyklu, czyli -"Suszę" ciekawe czym tym razem zaskoczy mnie Aleksandra Świderska.

Informacje dodatkowe o Miasto gasnących świateł. Równonoc:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-05-15

Zobacz opinie o książce Miasto gasnących świateł. Równonoc

Kup książkę Miasto gasnących świateł. Równonoc

Miasto gasnących świateł
Aleksandra Świderska0
Okładka ksiązki - Miasto gasnących świateł

Twoja przeszłość zawsze Cię dosięgnie. Każdy je ma. Skrywają się głęboko w naszej pamięci, przysypane popiołem czasu, zepchnięte w nicość, spętane i uśpione...