Ta historia od pierwszych stron wciągnęła mnie jak wir, z którego nie sposób się wydostać. Świat przedstawiony w książce jest mroczny, chłodny i niepokojący, a jednocześnie niezwykle sugestywny i działający na wyobraźnię. To była dość mocno postapokaliptyczna i dystopijna opowieść, w której wizja przyszłości wydawała się mało prawdopodobna, a jednak tak plastyczna, że niemal namacalna. Czułam ją jak gęstą mgłę otaczającą bohaterów, jak cień czający się tuż za plecami.
Autorka stworzyła rzeczywistość surową i bezlitosną, w której człowieczeństwo stało się luksusem, a lojalność bywa bardziej niebezpieczna niż zdrada. Humanoidy rządzące kontynentem to motyw fascynujący i przerażający jednocześnie. Ich obecność była jak zimna stal przy skórze, a symbioza z ludźmi przypominała kruche zawieszenie broni, które w każdej chwili może się rozpaść. Dwunastki jako dzieci wychowywane na bezwzględnych żołnierzy to jeden z najbardziej poruszających elementów tej historii. Ich los był tragiczny i bolesny, a jednocześnie magnetyczny.
Wiśnia to bohaterka silna, złożona i pełna sprzeczności. Jej wewnętrzna walka była jak burza, która narasta z każdą kolejną stroną. Z ogromnym napięciem śledziłam jej przemianę, jej wątpliwości i momenty, w których musiała wybierać między tym, co znała, a tym, co zaczynała czuć. To była podróż emocjonalna, intensywna i pełna napięcia.
Nie mogłam się oderwać od tej historii, a moja wyobraźnia działała na wysokich obrotach przez cały czas. To było dla mnie nowe doświadczenie, ponieważ rzadko sięgam po takie książki, a jednak spędziłam z nią naprawdę świetny czas. Akcja pędziła jak rozpędzony pociąg i nie było tu miejsca na nudę. Każdy rozdział kończył się w taki sposób, że natychmiast chciałam czytać dalej.
Podobało mi się wszystko. Klimat, bohaterowie, emocje i dynamiczna fabuła stworzyły niezwykle wciągającą całość. Pomimo że był to niemały grubasek, czytało się go lekko i przyjemnie, a czas z nim minął mi zdecydowanie za szybko. Z niecierpliwością czekam na kontynuację, bo ta historia ma w sobie ogromny potencjał i jeszcze wiele do pokazania.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-08-06