Okładka książki - Miasto Wszystkich Zdrowych

Miasto Wszystkich Zdrowych

Oto proszę Państwa fantastyka z prawdziwego zdarzenia! To świat wymyślony od początku. Miejsce akcji – Sepatem, Lasy Nerwowe i okolice. Bohaterowie – mieszkańcy Miasta Wszystkich Zdrowych, od zwykłych obywateli, przez zesłańców, strażników aż po Archontów.

Poznajemy ten świat i jego mieszkańców w kilku luźno ze sobą połączonych opowiadaniach. To świat na pierwszy rzut oka zupełnie inny od naszego, przypominający nieco żywy organizm, zamieszkują go istoty inne niż my, ale, choć żyją inaczej, są trochę do nas podobne. Też walczą o władzę, też kochają, rywalizują (Maraton Chorych zrobił na mnie spore wrażenie!), próbują przetrwać, co w Sepatem nie jest takie łatwe.

Mam kłopot z tym zbiorem opowiadań. Są dla mnie zbyt ciężkie, za dużo fantastyki w fantastyce (co powinno spodobać się fanom gatunku!), czytałam długo i na raty.

Doceniam Autora za wykreowanie tego osobliwego, momentami obrzydliwego i odrażającego świata. Myślę, że to doskonała propozycja dla wielbicieli fantastyki, tej bardziej mrocznej. Wrażliwym nie polecam 😉

Informacje dodatkowe o Miasto Wszystkich Zdrowych:

Wydawnictwo: Wydawnictwo IX