Okładka książki - Miau. Kompletna historia kota

Miau. Kompletna historia kota

Nie wiem czy zauważyliście ale na rynku pojawia się coraz więcej książek dla miłośników kotów.
A gdyby tak mieć coś dla miłośników kotów i miłośników historii w jednym? Taka właśnie jest książka "Miau. Kompletna historia kota" Laury A. Vocelle. Książka, która jest dla mnie absolutnym hitem! 😻

Jest to historia kotów opowiedziana w 10 rozdziałach, od starożytności po współczesność.
To niesamowita podróż z kotem w głąb dziejów od jego wzniosłych początków, gdy był kultem bogini Bastet, przez czasy, gdy było to zwierzę przeklęte, kojarzone z czarownicami i prześladowane.
W czasach nowożytnych koty zostały otoczone opieką, stały się wiernymi domownikami i inspiracją dla wielu artystów. Tak jest do dzisiaj i teraz koty nawet podbijają media społecznościowe.

Autorka opisuje koty w odniesieniu do historii, sztuki i kultury. Pokazuje z jakimi wierzeniami, symboliką czy znaczeniem związane były te mruczące stworzenia. Wspaniałe jest to, że książka zawiera mnóstwo ilustracji, zdjęć, obrazów malarskich z przedstawieniami kota. Znajdziemy też różne ciekawostki i wzmianki o słynnych kociarzach np. o Erneście Hemingway'u.

Och, jak dobrze się to czytało! Jestem zachwycona tą książką pod kątem kulturoznawczym. Bardzo polecam ❤️.

Informacje dodatkowe o Miau. Kompletna historia kota:

Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Miau. Kompletna historia kota

Kup książkę Miau. Kompletna historia kota

Kocie reklamy są dźwignią zakupów nie tylko w sieci, ale nawet w sklepach z materiałami budowlanymi.

Zdarzają się sytuacje, w których kot zrobi wszystko, by przyjść z pomocą ukochanemu człowiekowi.

Więcej cytatów z tej książki