Okładka książki - Między końcem a początkiem

Między końcem a początkiem

Czasem, choć mamy dość wszystkiego, nie możemy zatrzymać się nawet na moment, bo wszystko domaga się naszej uwagi. Przełączamy się wówczas w tryb przetrwania i żyjemy na autopilocie. Od pół roku tak właśnie wygląda życie Lily - pisarki, matki dwóch córek, kobiety w rozsypce. To, że mąż, który ją zostawił, układa sobie przyszłość u boku nowej partnerki, jest kolejnym ciosem, który trafia w środek jej i tak rozedrganego świata.

O ironio, kobieta pisała książki o relacjach w związku, które, jak się okazuje, były zbudowane na kłamstwie. Teraz ma napisać o byciu szczęśliwą singielką po czterdziestce, choć sama czuje się bardziej zagubiona niż kiedykolwiek. A życie nie zwalnia, wręcz przeciwnie. Ojczym po śmierci jej matki wprowadza się do niej. Ojciec, aktor, który zniknął z jej życia wiele lat temu, znów pojawia się na horyzoncie, burząc jej i tak już kruchą równowagę. Były mąż obniża alimenty. A wydawnictwo czeka na kolejne rozdziały. Wszystko się wali, a ona czuje, że nie ogarnia niczego.

I jak to u Moyes, w całym tym chaosie zaczyna się rodzić coś nieoczekiwanego. Na horyzoncie pojawia się nie tylko zatrudniony przez jej ojca ogrodnik, ale też przystojny ojciec jednej ze szkolnych koleżanek jej córki. W jakim kierunku rozwiną się te relacje?

Przy czytaniu tej powieści po raz kolejny uświadomiłam sobie, za co tak cenię powieści Jojo Moyes. Bo i w tej znajdziemy tak charakterystyczne dla autorki humor i lekkość w opowiadaniu o życiowych zawirowaniach. Zapałamy sympatią do głównej bohaterki, mimo że jej wybory nieraz przyprawią nas o ból głowy. I odnajdziemy w tej historii ten niezwykły balans pomiędzy śmiechem a łzami, między goryczą a czułością.

Bo choć autorka nie idealizuje rzeczywistości i przedstawia ją z wielkim autentyzmem, to pozwala nam dostrzec w niej sens, nawet gdy wszystko wydaje się rozsypane. Zostawia nas z nadzieją, że nawet jeśli mamy poczucie, że wszystko się kończy, to coś dobrego może jeszcze nadejść. Że koniec pewnego etapu jest tak naprawdę początkiem kolejnego - może lepszego? I że to, czego szukamy, często jest bliżej, niż nam się wydaje, tylko musimy odważyć się spojrzeć.

Żeby jednak nie skończyć z patosem, wspomnę o relacji dwóch ojców, która wyglądała jak walka dwóch oskubanych kogutów o prymat w stadzie. Uśmiałam się przy czytaniu do łez, choć głównej bohaterce, która znalazła się niejako między młotem a kowadłem, raczej do śmiechu nie było.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać książek autorki, to wakacyjny klimat będzie dla nich idealną oprawą. Więc zachęcam - zabierz Moyes na wakacje!

Informacje dodatkowe o Między końcem a początkiem:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-06-18
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Między końcem a początkiem

Kup książkę Między końcem a początkiem

We wspólnym rytmie
Jojo Moyes0
Okładka ksiązki - We wspólnym rytmie

Dobry jeździec wie, że ma tylko jedną szansę, aby zaskarbić sobie szacunek konia. Wie też, że przez jeden wybuch gniewu może na zawsze stracić jego zaufanie...

Zanim się pojawiłeś
Jojo Moyes0
Okładka ksiązki - Zanim się pojawiłeś

Tę książkę przyjaciółki powinny przekazywać sobie nawzajem. Lou i Will to niezwykła para, która trafi do serc czytelników tak jak...