WSZYSTKIE NASZE PRAWDY
„Milczenie” to trzecia część cyklu, którego głównym bohaterem jest aspirant Przeworski. Książkę śmiało można czytać bez znajomości poprzednich tomów. Z jaką zbrodnią tym razem zmierzy się Przeworski? Czy wydarzenia sprzed kilkudziesięciu lat mogą mieć realny wpływ na życie współczesnych ludzi? „Milczenie” ukazało się nakładem wydawnictwa Filia.
Aspirant Przeworski wraca z Nowego Warpna do pracy na komendzie w Szczecinie. W mieście zostaje zamordowana pochodząca z Niemiec Helene von Zussow. JeJ zwłoki zostają odnalezione w pokoju hotelowym. Deweloperka przybyła do Polski z zamiarem wybudowania dużego kompleksu sanatoryjnego. Komu mogło zależeć na jej śmierci? W toku prowadzonego śledztwa wychodzą na jaw szczegóły z jej życia. Okazuje się, że ojciec von Zussow był Żydem i uczestnikiem Powstania Warszawskiego, który w kilka lat po wojnie trafił do Nowego Warpna, a następnie... zniknął bez wieści. Wszystkie tropy prowadzą do maleńkiej miejscowości na samym końcu Polski. Czy policji uda się znaleźć mordercę berlińskiej biznesmenki ? Jakie sekrety ukryte w odmętach dziejów czekają na odkrycie?
Marek Stelar całkowicie w swoim stylu serwuje nam kryminał z zagadką w tle. Akcja toczy się na dwóch płaszczyznach czasowych, a autor bardzo dobrze odnajduje się w fabule historycznej. Podoba mi się to jak zgrabnie prowadzi oba wątki i ten osadzony w przeszłości jest zawsze misternie opracowany. Bardzo lubię taki typ narracji, a Stelar doskonale potrafi oddać klimat czasów wojny. To się po prostu bardzo dobrze czyta. Autor jest przekonujący i zna wszystkie triki, którymi zaciekawia odbiorcę. Jest tajemnica, jest zbrodnia, jest suspens. Zasadniczo to prozę Marka Stelara zawsze polecam. Pisarz ma swój styl, umiejętnie kreuje interesujące postaci, bardzo dobrze lawiruje w zamierzchłej przeszłości i zawsze inteligentnie łączy wątki. Stelara czyta się bardzo przyjemnie. Widoczne w jego twórczości są takie elementy jak : własny styl, bardzo solidny warsztat zawodowy i indywidualne podejście do gatunku. To po prostu solidny rzemieślnik, który wie co robić i robi to dobrze.
Jednakże „Milczenie” to słabsza pozycja w dorobku autora. Owszem, nadal posiada wymienione wyżej cechy, ale czegoś tu jednak brakuje. Sam wątek kryminalny został tutaj potraktowany co nieco po macoszemu. Nie jest szczególnie rozbudowany i brakuje mocnego zakończenia. Odnoszę wrażenie, że ta powieść była pospiesznie napisana, nie do końca zaplanowana. Brakuje jej iskry, czegoś takiego, co sprawia, że czytelnik książkę zapamiętuje. Takiego efektu „wow”. Poprawna, dobra, solidna. Aż lub tylko tyle. Od pisarza formatu Marka Stelara oczekuję więcej. Chcę zostać przytłoczona, wgnieciona w fotel, chcę być zaskakiwana. Tutaj, niestety, tego brakuje. Ot, jest to kryminalna historia z tajemnicą z przeszłości w tle. Stelar duży nacisk kładzie na tło obyczajowe i relacje między bohaterami. To powinno działać in plus, ale tu w „Milczeniu” jest tego odrobinę za dużo. Wątki obyczajowe zaczynają w pewnym momencie przyćmiewać ten kryminalny. Nie tego oczekujemy przecież od literatury gatunkowej. To dobra książka, ale słaba jak na autora tego formatu.
Spędziłam przyjemne chwile czytając „Milczenie” i mam wielki szacunek do wiedzy i umiejętności autora, ale wiem także, że stać go na więcej. To nie jest Stelar w szczytowej formie, jednak to wciąż dobry kryminał. Nie epatujący wulgaryzmami i okrucieństewm. Błyskotliwy, wyważony, dający odprężenie. Fanom autora polecać nie muszę. Oosby, które nie czytały jeszcze żadnej prozy Marka Stelara powinni zacząć jednak od innego tytułu. Polecam jako solidnie napisaną powieść, pełną wielobarwnych bohaterów i mroczną.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-09-27
chico6401
Historia jest sumą pojedynczych zdarzeń. Jedne mają wpływ na drugie, te na kolejne, ale mimo wszystko to są klocki. Konkretne.
NIE BĘDZIE PRZEBACZONE TEMU, KTO NIE OKAŻE SKRUCHY. NIE MA SKRUCHY W TYM, W KTÓRYM NIE MA CZŁOWIEKA. Wiosna dwa tysiące osiemnastego roku. Aspirant...
ZOSTAŁA WYBRANA I OKŁAMANA. Komisarz Iwona Banach wraca w szeregi policji, żeby ścigać człowieka, który w imię swoiście pojętego dobra złamał jej życie...
Aspirant przyglądał się ludziom wszystkich kolorów skóry i ras, uświadamiając sobie, że jest w miejscu, które można porównać do jednego z najruchliwszych skrzyżowań świata, gdzie uświadczysz wszystkich marek samochodów o każdym możliwym kolorze lakieru.