Okładka książki - Miłość i odwaga

Miłość i odwaga

~

I wojna światowa dobiega końca, coraz więcej żołnierzy wraca z pola bitwy, a w kraju zaczęły krążyć plotki o niepodległości. To wtedy właśnie Felicja chce zaangażować się w pomoc żołnierzom. Oczywiście na początku jako wolontariusz w jadłodajni ale później trafia do grupy, która zajmuję się renowacją broni dla powstańców.

~

Pomoc Felicji zaczęła pochłaniać coraz więcej czasu ale też i kobieta miała coraz to więcej obowiązków. A to wszystko musiała umiejętnie ukryć przed matka a żeby tego było mało pojawił się w jej życiu pewien jegomość. Pierwsza, niewinna i dość szalona miłość. Co wydarzy się w życiu Felicji? Jak potoczą się jej losy? Czy miłość będzie tą jedyną?

~

Książka jest pełna patriotyzmu, odwagi, poświęcenia dla ojczyzny ale przede wszystkim o tych wszystkich małych bohaterskich czynach. Bohaterka bardzo mi zaimponowała swoją odwagą, po mimo swojego młodego wieku oddała się ojczyźnie i pomocy innym.

~

Fabuła jest przesiąknięta historycznymi zdarzeniami co ja bardzo lubię. Autorka świetnie przedstawiła też historię roli kobiet na początku XX wieku. To właśnie wtedy kobiety były postrzegane jako te słabsze. Ale trzeba też przyznać, że autorka fajnie przedPoznań to tu mieszka Felicja wraz z rodziną, to tu dorasta w zaborze pruskim ale w bardzo tradycyjnej polskiej rodzinie. Niestety są też minusy bo w takiej rodzinie kobieta ma określoną rolę - matka i gospodyni domowa. Matka dziewczyny najbardziej przestrzega tych zasad i ciężko jest jej zaakceptować emancypacje kobiet.

~

Fabuła jest przesiąknięta historycznymi zdarzeniami co ja bardzo lubię. Autorka świetnie przedstawiła też historię roli kobiet na początku XX wieku. To właśnie wtedy kobiety były postrzegane jako te słabsze. Ale trzeba też przyznać, że autorka fajnie przedstawiła wielką miłość wbrew utartym schematom.

~

Ja miałam małe kryzysy czytając tę książkę, miałam wrażenie że momentami po prostu za dużo było zbędnych wątków. Ale finalnie książka okazała się być ciekawa. Zdecydowanie odnajdą się w niej osoby, które lubią wojenne klimaty i wszechobecny patriotyzm. Myślę, że Wam też się spodoba ta książka. Ja polecam mimo wszystko bo wojenne klimaty w książkach to coś co lubię mimo wszystko, że ten temat wcale nie jest łatwy i przyjemny. stawiła wielką miłość wbrew utartym schematom.

~

Ja miałam małe kryzysy czytając tę książkę, miałam wrażenie że momentami po prostu za dużo było zbędnych wątków. Ale finalnie książka okazała się być ciekawa. Zdecydowanie odnajdą się w niej osoby, które lubią wojenne klimaty i wszechobecny patriotyzm. Myślę, że Wam też się spodoba ta książka. Ja polecam mimo wszystko bo wojenne w książkach to coś co lubię mimo wszystko, że ten temat wcale nie jest łatwy i przyjemny.

Dziękuję wydawnictwu Zwierciadło za egzemplarz ❤️

Informacje dodatkowe o Miłość i odwaga:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-05-08
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Klasyka prozy literackiej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Miłość i odwaga

Kup książkę Miłość i odwaga

W cieniu PRL-u. Szepty sekretów
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - W cieniu PRL-u. Szepty sekretów

PRL-owska rzeczywistość pełna paradoksów, niesprawiedliwości i strachu chwyta w swe macki młodą studentkę medycyny - Anielę Szwarc, która realizuje marzenie...

Zima w Nałęczowie
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Zima w Nałęczowie

ZIMOWA OPOWIEŚĆ O NIEOCZEKIWANYCH PORYWACH SERC DAJĄCYCH NADZIEJĘ NA LEPSZE JUTRO! Pośpiech towarzyszący Lidce Adamiak tak w życiu prywatnym, jak i zawodowym...