„Miłość po krakowsku” – uczucie zrodzone między uliczkami miasta
„Miłość po krakowsku” Moniki Hakowskiej to książka, która urzeka klimatem i spokojnym rytmem opowieści. Czytając ją, miałam wrażenie, że Kraków staje się nie tylko tłem wydarzeń, ale pełnoprawnym bohaterem historii z jego wąskimi uliczkami, kawiarenkami, codziennym pośpiechem i chwilami zatrzymania. To powieść, która smakuje jak niespieszny spacer po mieście, w którym każde spotkanie może zmienić więcej, niż się spodziewamy.
Autorka snuje opowieść o miłości w sposób bardzo naturalny, bez nadmiernego patosu i bez idealizowania uczuć. To relacja, która rozwija się powoli, dojrzewa w codziennych gestach, rozmowach i nieoczywistych momentach. Bardzo podobało mi się to, że bohaterowie są prawdziwi z wątpliwościami, obawami i doświadczeniami, które wpływają na ich decyzje. Dzięki temu ich emocje są bliskie i zrozumiałe.
„Miłość po krakowsku” to nie tylko romans, ale też opowieść o wyborach, o odwadze do zmiany i o pozwoleniu sobie na szczęście. O tym, że czasem trzeba zwolnić, żeby dostrzec to, co naprawdę ważne. Historia ma w sobie dużo ciepła, ale nie unika trudniejszych tematów pokazuje, że miłość nie zawsze jest prosta, a uczucia wymagają uważności i zaangażowania.
Podczas lektury wielokrotnie łapałam się na tym, że zatrzymuję się na opisach miasta i nastroju chwili. To książka, która działa na wyobraźnię i emocje, a jednocześnie daje poczucie spokoju. Idealna na wieczór, kiedy chce się zanurzyć w historii, która nie przytłacza, ale zostawia przyjemny ślad.
„Miłość po krakowsku” to opowieść dla tych, którzy wierzą w uczucia rodzące się z codzienności i dla tych, którzy lubią historie osadzone w realnych miejscach, bliskich sercu. Chętnie porozmawiam o tej książce i o tym, czy Kraków również dla Was ma w sobie coś magicznego.
#MiłośćPoKrakowsku #MonikaHakowska #recenzja #czytam #bookstagrampl #romans #literaturaobyczajowa #Kraków #miłość #książkowedyskusje
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-06
Paulina Wontka
Grudzień pachnie piernikami, lśni od światełek i kusi niespodziankami. Lily, redaktorka książek, kocha wszystko, co związane ze świętami: aromatyczne...
Zuza przyjeżdża do Warszawy z poczuciem, że zaczyna własne życie. Wspólne mieszkanie z Marleną staje się jej bezpieczną bazą, choć stolica nie zamierza...