Okładka książki - Miłość pod czerwoną gwiazdą

Miłość pod czerwoną gwiazdą

Zatraciłam się w tej historii już po kilku stronach. Przeżywałam ją tak, jakbym była naocznym świadkiem  wydarzeń. Czułam strach, zwątpienie i czyhające na każdym kroku niebezpieczeństwo. To była niezapomniana lekcja historii, na tle której zrodziła się miłość. Piękna i zakazana jednocześnie. Potrzebuję drugiego tomu, bo zakończenie pierwszego zostawiło mnie z całym arsenałem pytań, które bombardują moją głowę.

„Miłość pod czerwoną gwiazdą” to pierwszy tom cyklu, którego fabuła osadzona jest w Rosji, w czasach twardych i okrutnych rządów Stalina. To historia zakazanej miłości, która na tle historycznych wydarzeń rozkwita mimo niebezpieczeństw, wbrew zdrowemu rozsądkowi.

Ta książka w moim odczuciu jest idealna pod każdym względem. Wszystko jest w niej wyważone, autentyczne  i skrupulatnie przedstawione.  Jestem zachwycona tłem historycznym i wiedzą Joanny Jax.  Opisy pozwalają na dogłębną analizę życia mieszkańców Rosji pod despotycznymi rządami, gdzie nie szanowano żadnej świętości i zasad moralnych. Z przerażeniem czytałam fragmenty o czystkach, torturach i sadystycznych zbrodniach.  W taki sposób można uczyć się historii i odczuwać ją wszystkimi zmysłami.  Oprócz świetnego zarysu historycznego  na uwagę zasługuje budowa postaci, która opiera się na psychologicznych aspektach. Mamy tutaj dużo trudnych i skomplikowanych relacji, które wpływają  na życie bohaterów.  Widać, jak  toczą każdego dnia wewnętrzną walkę i dokonują wyborów. Wielu z nich przegrywa ją na rzecz ustroju i  ideologii. Innym udaje się zachować resztki godności, ale czy na pewno? Wpleciony w fabułę wątek miłosny jest spoiwem, które łączy tę powieść w spójną całość. Widać jak to uczucie daje szczęście i jednocześnie stwarza zagrożenie. To jest prawdziwe i przekonujące. Powieść „Miłość pod czerwoną gwiazdą” jest dopracowana nie tylko fabularnie, ale i wizualnie, co niewątpliwie jest zasługą Wydawnictwa Flow.

Joanna Jax z mistrzowską precyzją połączyła fakty z fikcją literacką. Dawno nie czytałam tak emocjonującej powieści!  Styl Autorki jest urzekający, co sprawia, że książkę czyta się jednym tchem, z bijącym sercem i ściśniętym gardłem. To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Joanny Jax i zrobiło na mnie niesamowicie pozytywne wrażenie.

Zapewne wiecie, że decyzje podjęte w złości nie przynoszą niczego dobrego. Przekonała się o tym Sonia Rusłanowna Gawriłowa, która po kłótni z ojcem postanowiła wyjść za mąż za swojego przyjaciela. Jednak szybko się okazało, że  Oleg Paszczenko nie jest człowiekiem opiekuńczym i  kochającym, o czym zapewniał przed ślubem. Po awansie w szeregach NKWD zmienił się w bezdusznego potwora.  Pewnego dnia na drodze Soni staje Tomasz Wyszomirski, który zasila szeregi naukowców pracujących na rzecz Rosji.  Związek  Rosjanki i Polaka nie jest bezpiecznym posunięciem w czasach czystek i terroru.  Czy bohaterowie znajdą właściwą drogę, a los pozwoli im na szczęście? Zapewne chcecie się tego dowiedzieć?

Polecam całym sercem!

Informacje dodatkowe o Miłość pod czerwoną gwiazdą:

Wydawnictwo: Flow
Data wydania: 2024-06-19
Dodał/a opinię: anetaiksiazki

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Miłość pod czerwoną gwiazdą

Kup książkę Miłość pod czerwoną gwiazdą

"Tomasz nie rozumiał, dlaczego władza nie słuchała doświadczonych ludzi, a każdy nowatorski pomysł traktowała jak zdradę. Przecież takim sposobem Związek Radziecki nigdy nie dogoni państw zachodnich, o czym marzyli Stalin i jego świta. Ważniejsze były układy, osobiste animozje czy wreszcie paranoiczne wymysły sekretarza generalnego, a to nie wróżyło świetlanej przyszłości."

Więcej cytatów z tej książki

Córka fałszerza tom 1
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Córka fałszerza tom 1

Opowieść o grupie ludzi, których młodość przypada na burzliwe czasy schyłku Republiki Weimarskiej i początku istnienia III Rzeszy. Młoda Żydówka o niezwykłym...

Na obcej ziemi. Czas pokuty
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Na obcej ziemi. Czas pokuty

Poruszająca historia ludzi, którzy mimo przeciwności losu, kolejny raz muszą budować swoje życie od nowa... Po opuszczeniu Wołynia, Wissarion, Nadia, Marcel...