Okładka książki - Miłość pod czerwoną gwiazdą

Miłość pod czerwoną gwiazdą

Strach i terror w bolszewickiej Rosji! Recenzja książki „Miłość pod czerwoną gwiazdą” Joanny Jax

„Wiedza to władza” zdanie, które kilkaset lat temu wypowiedział angielski polityk Francis Bacon pozostaje boleśnie aktualne. Kiedy czytałam książkę „Miłość pod czerwoną gwiazdą” Joanny Jax, miałam wrażenie, że przyświeca ono osobom decyzyjnym oraz NKWDowskim katom bolszewickiej Rosji.

Sonia Gawriłowna to młoda uprzywilejowana dziewczyna. W biednej Moskwie lat 30. XX w. ona nie musi martwić się o nic. Mieszka w luksusowym mieszkaniu wraz z całą rodziną, studiuje medycynę, a ojciec – wpływowy naukowiec – dba, żeby jego bliskim niczego nie zabrakło. Sonia czuje się jednak uwięziona w złotej klatce. Pod wpływem impulsu wychodzi za mąż za przyjaciela z dzieciństwa, młodego ambitnego oficera NKWD – Olega.

Joanna Jax zabiera nas w podróż po bolszewickiej Rosji, w której nikt nie może czuć się bezpieczny. Ludzie sprawujący władzę zmieniają się według kaprysu Stalina. Każda osoba, której uda się dostać na rosyjski olimp robi wszystko, by przypodobać się Sekretarzowi Generalnemu. Najprostszym sposobem, by to osiągnąć jest wytropienie jak największej ilości szpiegów i wrogów ludu. Kraj rad ogarnia strach i terror, jedynym sposobem, żeby przetrwać jest wiedza oraz spryt. Tak właśnie działa m.in. Oleg. Zdobywa wiedzę na temat swoich przełożonych, żony, sąsiadów, znajomych, a nawet własnej rodziny. Potem
w sprytnie aranżuje różne sytuacje, by zdobyte informacje wykorzystać na swoją korzyść. Mężczyzna jest bezwzględny, nie cofnie się przed niczym, by osiągnąć zamierzony cel.

Joanna Jax poprzez przeżycia bohaterów pokazuje, jak ciężko żyło się w państwie totalitarnym. Każdy dzień mógł być ostatni. Ludzie trafiali do więzień na skutek nieprawdziwych donosów, a wymuszane siłą zeznania doprowadzały do pokazowych procesów, które nigdy nie kończyły się uniewinnieniem oskarżonego. Ten sposób postępowania władzy łamał charaktery, wprowadzał nieufność między ludźmi, budził strach. Społeczeństwo drżało przerażone, a władza była pewna, że dzięki temu nikt nie ośmieli się jej sprzeciwić, nikt nawet nie ośmieli się pomyśleć o buncie.

Kolejnym wątkiem jest dojrzewanie Soni – głównej bohaterki. Na początku mamy do czynienia z naiwną młodą dziewczyną, dla której wszystko jest czarno-białe. Bohaterka nie słucha ostrzeżeń najbliższych. Jest rozkapryszonym dzieckiem, które marzy
o wyrwaniu się spod kurateli ojca. Kurateli, dzięki której nie tylko opływa w dostatki, ale także dzięki której jej rodzinie udaje się przetrwać kolejne spiski. Po ślubie dziewczyna powoli zaczyna dostrzegać prawdę na temat świata w którym żyje. Widzi, że udawanie
i gra pozorów pozwalają zachować życie w tym bezwzględnym kraju. Widzi, że decyzje, które podjęła nie były trafione, a ona być może już na zawsze pogrzebała swoją szansę na miłość i szczęście.

Joanna Jax, jak zwykle trzyma formę i wciąga czytelnika do świata swoich bohaterów. „Miłość pod czerwoną gwiazdą” to lektura, która zachwyci każdego miłośnika książek
z historią w tle.

Informacje dodatkowe o Miłość pod czerwoną gwiazdą:

Wydawnictwo: Flow
Data wydania: 2024-06-19
Dodał/a opinię: EdytaStab

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Miłość pod czerwoną gwiazdą

Kup książkę Miłość pod czerwoną gwiazdą

Piętno von Becków
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Piętno von Becków

Julia Kunis, prawnuczka Wernera von Becka, postanawia prześledzić dzieje rodu von Becków. W trakcie swoich wędrówek poznaje historyczkę Martę...

Pakiet Na obcej ziemi (Nowe życie, Czas pokuty)
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Pakiet Na obcej ziemi (Nowe życie, Czas pokuty)

Autorka bestsellerowych powieści z historią w tle - Joanna Jax - kreśli poruszającą historię ludzi, którzy muszą zacząć budować swoje życie od nowa! ...