Okładka książki - Miłość w promocji patronujemy

Miłość w promocji

" O czym marzy dziewczyna,gdy dorastać zaczyna...." pytał autor znanego szlagieru...No właśnie... Ania Słomkowska dorosła jakiś czas temu i poglądy mocno ugruntowane.Jest sceptycznie nastawiona do wszelkich przejawów romantyzmu, do tego stopnia, że ucząc języka polskiego epokę romantyzmu uważa za zupełnie zbędną,pozbawioną sensu i całkowicie wypaczającą poglądy na literaturę w młodych ,chłonnych wiedzy umysłach uczniów.
Ania mocno trzyma się ziemi: praca to element niezbędny do egzystencji, narzeczony powinien być człowiekiem konkretnym,rzeczowym i w 100% realistą, a matka nie powinna bujać w obłokach (choćby ze względu na swój wiek,bo kto to słyszał...)
Bogdan Budzik jest księgowym.Zawód jak każdy inny,stabilny i dający wymierne korzyści,ale...Bogdan po za ugruntowanymi planami na przyszłość, widzi jedynie czubek swojego nosa,cyferki w formularzu i klawisze swojego ukochanego kalkulatora.Oczywiście o tenże czubek nosa dba kochająca mamusia,która posiada głębokie przekonanie,że Ania w żaden sposób tego nie potrafi i dlatego nie jest idealną (ani nawet wystarczającą) kandydatką na żonę dla ukochanego syna.
Na całe szczęście pani Słomkowska seniorka uwielbia komedie romantyczne i wszystko co jest związane z miłością. Oczywiste więc,że na premierę najnowszego filmu pt." Miłość w promocji" musi pójść,przy czym korzystając z okazji, zabiera na seans swoją córkę.Bo plan intrygi już rysuje się na horyzoncie. Niebagatelną rolę odgrywa fakt,że głównym bohaterem filmowej historii jest ON -Kornel Falicki, bożyszcze tłumów kobiet i obiekt zazdrości nie mniej licznej grupy mężczyzn.
Kornel Falicki powoli pozbywa się złudzeń.Jego dobrze zapowiadająca się kariera,która toczyła się z impetem śniegowej kuli zgarniając po drodze uwielbienie,popularność i nagrody różnorakiego rodzaju ,nagle i niespodziewanie zatrzymała się w szufladce z napisem " komedie romantyczne". Propozycje ciekawych ról przestają się pojawiać(ach,gdyby tak jakiś Otello się trafił),a Kornel traci powoli zainteresowanie nie tylko filmem,ale i szumem wokół swojej osoby,a pamiętajmy,że w show biznesie jest zasada: nie ważne co,ważne aby mówili. Ostatnią deską ratunku oraz zabezpieczeniem kariery agentki Kornela jest akcja promocyjna "Wekend z Falickim". Pani Słomkowska podstępem doprowadza do realizacji swoich zamierzeń, czyli szczęśliwego połączenia dwojga ludzi i zapewnienia sobie i im niezapomnianych przeżyć...Bo,że będą niezapomniane to pewne jak w banku, zwłaszcza, że trafiła kosa na kamień.
"Miłość w promocji" to nowa powieść Jacka Getnera uważanego za wicehrabiego polskiej komedii kryminalnej i giermka polskiego romantyzmu. Autor ma długoletnie doświadczenie w tworzeniu scenariuszy,reklam i pisaniu opowiadań do prasy . Wiadomo jednak,że oprócz doświadczenia należy mieć jeszcze to "coś". No i pan Jacek najwidoczniej to ma. Książka lekka,przyjemna,zabawna to wymarzona lektura na wakacje czy też choćby gorszy dzień.Jest tu wszystko czego wymagający czytelnik oczekuje: jest trudna miłość( bo z założenia wiemy,że po niezliczonych perypetiach wszystko dobrze się skończy), jest ten drugi,który przejrzy na oczy,aż się przewróci ,no i oczywiście jest czarny charakter,który robi co może ,aby wszystko zepsuć ( z lepszym lub gorszym skutkiem). Świetną postacią jest starsza pani Słomkowska,która kochając swoją córkę na równi z romantycznymi filmami postanawia przełamać swoje opory i wstawić się u Sił Wyższych w szczytnym celu ,ale z zasadą "Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek".
Czytając tę powieść miałam nieodparte wrażenie,że zawiera kompilację najlepszych scen i pomysłów rodem z tak znanych i popularnych filmów jak "Tylko mnie kochaj", "Randka w ciemno" ," Nie kłam kochanie" czy "Dlaczego nie". Nie oznacza to(Boże broń),że autor jako scenarzysta wykorzystał gotowce, bardziej jest to przeświadczenie,że gdyby (hipotetycznie),powstał scenariusz filmu, z całą pewnością chętnie zobaczyłabym w głównych rolach naszych najlepszych "romantycznych" aktorów : Zakościelnego,Magdalenę Różczkę, Agnieszkę Grochowską ( czarny charakter -tylko Anna Dereszowska!) a film przyciągnąłby tłumy nie tylko pań pokroju Słomkowskiej -seniorki. Bo dobre pomysły zawsze się sprawdzają, trzeba tylko wiedzieć jak je ubrać w słowa.
Książka udostępniona dzięki uprzejmości Lucky Wydawnictwo i Jacek Getner, za co bardzo dziękuję.

Informacje dodatkowe o Miłość w promocji:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2021-06-10
Dodał/a opinię: Angelina73

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Miłość w promocji

Kup książkę Miłość w promocji

W samą północ
Jacek Getner0
Okładka ksiązki - W samą północ

Przypadek chodzi po ludziach, czyli kolejna komedia kryminalna z genialnym detektywem Jackiem Przypadkiem w roli głównej!Jacek powoli staje się wrogiem...

Nasz mąż nie żyje
Jacek Getner0
Okładka ksiązki - Nasz mąż nie żyje

Trzy ambitne Ewy łączy jedno: każda z nich myśli, że jest szczęśliwą kobietą, której mąż zostawia czas na samorealizację. Problem pojawia się wtedy, gdy...

Opad
Opad