Okładka książki - Miłosny trel słowika

Miłosny trel słowika

„Miłosny trel słowika” Katarzyny Malik to powieść, która zachwyca subtelnością emocji i niezwykle klimatycznym, historycznym tłem. Już od pierwszych stron zostajemy przeniesieni do XV-wiecznej Europy, pełnej niepewności związanej z walką o tron po śmierci króla Albrechta. Jednak historia jest tutaj jedynie tłem, towarzyszką toczących się przygód. Autorka zaserwowała nam w zamian spokojną opowieść o dojrzewaniu i rodzącym się niewinnym uczuciu między dwójką młodych ludzi.

Po śmierci ojca Feliks pozostał sam z matką, która starała się zapewnić chłopakowi wszystko, co najlepsze, jednak z każdym dniem przychodziło jej to coraz trudniej. Pewnego dnia podczas świąt chłopak otrzymuje list od króla Władysława, w którym ten powierza mu swoje poselstwo. Od tego momentu życie młodego szlachcica kompletnie się zmienia i chociaż stara się przekonać przybyszy oraz matkę, że jest to najgorsze rozwiązanie z możliwych, ostatecznie musi stawić czoła nowemu wyzwaniu.

Droga, którą przechodzi Feliks, jest niezwykła i to właśnie ona podobała mi się najbardziej. To, jak chłopak szybko dorasta, mężnieje i odkrywa w sobie pokłady emocji, których kompletnie nie znał. Takich, które początkowo wydawały mu się wręcz niezrozumiałe i przerażające. Na szczęście miał obok siebie Raciborza, na którego mógł zawsze liczyć. Był mu jak ojciec, służył radą i pomagał, najlepiej, jak potrafił.

I w końcu relacja będąca najpiękniejszą nagrodą. Słodka i niewinna, a jednak tak bardzo ekscytująca. Opisana pięknie i delikatnie, sprawia, że z ogromną przyjemnością śledzi się uczucie młodych ludzi żyjących w tak specyficznych czasach i miejscu. Piroska to bohaterka, którą strasznie polubiłam i to praktycznie od samego początku. Bardzo żałuję, że nie mogliśmy dowiedzieć się o niej wszystkiego, ale to prawdopodobnie zapowiedź kontynuacji tej opowieści. Mam taką nadzieję!

Chociaż nie lubię wątków myśliwskich, tutaj, wplecione w całą historię, dodawały mistycyzmu i tajemnicy. Dodatkowo autorka zadbała o komfort czytelnika w tych fragmentach.

W książce nie brakuje opisów - tych mniej lub bardziej obrazowych, przywołujących wizję dawnych czasów. Ja osobiście lubię opisy, które wnoszą coś do całości i tak właśnie tutaj jest. Jednak wydaje mi się, że fabuła nie ucierpiałaby znacząco, gdyby część z nich została skrócona.

Na niezwykłe uznanie zasługuje styl autorki. Jest lekki i dopracowany, dodatkowo operuje przepiękną staropolszczyzną oraz językiem węgierskim. Tempo fabuły jest przyjemnie spokojne, z momentami zrywu, zdecydowanie pozwala na odpoczynek od dużych emocji.

To powieść idealna dla osób, które kochają romantyczne opowieści z klimatem dawnych czasów, oczekując od nich czegoś więcej niż tylko miłosnej historii. Możecie spodziewać się po niej spokojnego klimatu, ale także momentów wzruszeń, które zwłaszcza w końcówce dadzą o sobie znać. Jest to jedna z tych książek, które pozwalają się zatrzymać i zanurzyć w pięknie przedstawionego świata.

Informacje dodatkowe o Miłosny trel słowika:

Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2026-04-30
ISBN: 9788382034998
Dodał/a opinię: bookagie

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Miłosny trel słowika

Kup książkę Miłosny trel słowika