Okładka książki - Mister

Mister

Tom 1 cyklu Mister
Inne wydania:

Dla Maxim życie było niezwykle łaskawe: uroda, arystokratyczne koneksje i pieniądze sprawiły, że nigdy nie musiał pracować, a noce rzadko spędza samotnie. To idylliczne życie przerywa jednak coś, na co mężczyzna nie jest gotowy: Maxim dziedziczy rodzinny tytuł szlachecki, cały majątek i gigantyczne posiadłości... a także wszelkie wiążące się z nimi obowiązki. To rola, z którą nie umie się zmierzyć. Największym wyzwaniem będzie jednak walka z pożądaniem pewnej tajemniczej młodej kobiety, która niedawno pojawiła się w Anglii. Ta dziewczyna ma w sobie coś więcej niż niebezpieczną, skomplikowaną przeszłość.

Zacznę od tego, że moja przygoda z czytaniem rozpoczęła się właśnie od serii E. L. James „Pięćdziesiąt Twarzy Greya” więc z dużą ciekawością sięgnęłam po serię „ Mister and Missus”. Jest to zupełnie inne oblicze niż to, które poznaliśmy w przypadku poprzedniej serii.

Główni bohaterowie pochodzą z dwóch zupełnie różnych światów i dzieli ich praktycznie wszystko. Alessia to niezwykle tajemnicza dziewczyna, która sprzątaniem zarabia na swoje utrzymanie. Wystraszona, cicha, skryta, przez co ciekawa i intrygująca. Maxim to z kolei mężczyzna, który lubi rozrywkowe życie bez zobowiązań. Bogaty, dostający to czego chce. Niestety przewrotny los sprawił, ze musiał zmienić swoje dotychczasowe zachowanie. Postać Alessi wzbudzała we mnie jakąś obawę i niepokój, polubiłam ją ale bałam się, żeby wszystko się u niej jak najlepiej ułożyło. Maxim natomiast początkowo nie wzbudził mojej sympatii. Nastawienie do niego zaczęło się zmieniać dopiero z czasem.

„Mister” to książka, która ciekawi, szokuje i wzbudza całą gamę emocji. Poznajemy w niej interesujące, realistyczne postacie, które wzbudzają ciekawość, a chemia między nimi jest wręcz namacalna i wyczuwalna. Początki ich relacji przypominały bardziej zabawę w kotka i myszkę niż budowanie zażyłości. Sceny zbliżeń napisane są ze smakiem, bardziej skupiając się na emocjach i uczuciach niż na erotyzmie. Książka porusza niezwykle trudny i drastyczny temat jakim jest handel ludźmi.

Muszę także wspomnieć o minusach, jakie od samego początku rzuciły mi się w oczy i niestety były dość uciążliwe. Chodzi tu o bardzo dużą liczbę opisów, które niekoniecznie były potrzebne, a także narrację. Miałam spory problem, żeby się do niej przyzwyczaić.

Myślę, że warto sięgnąć po tą książkę i wyciągnąć swoje wnioski, a także poznać inne oblicze Autorki. Ja od razu zabrałam się za drugi tom.

Informacje dodatkowe o Mister:

Kup książkę Mister

Missus
EL James0
Okładka ksiązki - Missus

Porywająca i pełna namiętności kontynuacja bestsellerowego Mistera E L James, autorki międzynarodowego fenomenu - trylogii Pięćdziesiąt twarzy Greya.   Alessia...

Pięćdziesiąt twarzy Greya
EL James0
Okładka ksiązki - Pięćdziesiąt twarzy Greya

Młoda, niewinna studentka literatury Anastasia Steele jedzie w zastępstwie koleżanki przeprowadzić wywiad dla gazety studenckiej z rekinem biznesu, przystojnym...