Okładka książki - Młoda wdowa

Młoda wdowa

Sonia Rosa w swojej najnowszej powieści „Młoda wdowa” sięga po temat straty, traumy i kobiecej psychiki, ale tym razem osadza je w mrocznym, niemal thrillerowym klimacie. To historia, która zaczyna się od zwyczajnego, choć bolesnego spotkania na legnickim cmentarzu, a kończy pełnym napięcia finałem, który trzyma w emocjonalnym i fabularnym uścisku aż do ostatnich stron.

Dominika i Marta – dwie młode kobiety, które łączy wspólne doświadczenie żałoby – poznają się w jednym z najbardziej symbolicznych miejsc śmierci: na cmentarzu. Ich znajomość, z początku pełna wzajemnego wsparcia i zrozumienia, szybko przeradza się w niepokojącą relację, pełną niedopowiedzeń, manipulacji i psychologicznej gry. W miarę jak Marta odsłania (lub raczej zataja) kolejne fragmenty swojej przeszłości, Dominika zaczyna dostrzegać niepokojące sygnały, które wprowadzają w historię napięcie i poczucie zagrożenia.

Autorka umiejętnie buduje atmosferę nieufności i narastającego lęku, nie dając czytelnikowi prostych odpowiedzi. Kim naprawdę jest Marta? Czy Dominika dała się wciągnąć w coś, czego nie potrafi już zatrzymać?

Na uwagę zasługuje także psychologiczna głębia postaci. Obie bohaterki są wielowymiarowe – skrzywdzone przez los, ale też niepozbawione własnych tajemnic i cieni.

„Młoda wdowa” to nie tylko thriller psychologiczny, ale również opowieść o żałobie, samotności i desperackim poszukiwaniu bliskości. Sonia Rosa udowadnia, że potrafi opowiadać o trudnych emocjach w sposób sugestywny, a jednocześnie nie boi się sięgać po gatunkowe środki, które nadają książce wyrazisty, niemal filmowy rytm.

Informacje dodatkowe o Młoda wdowa:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-06-04
Dodał/a opinię: monikaswiatek

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Młoda wdowa

Kup książkę Młoda wdowa

Zrobiliśmy coś złego
Sonia Rosa0
Okładka ksiązki - Zrobiliśmy coś złego

Zuzanna i Adam to para, jakich wiele. Mieszkają w niewielkim miasteczku nad jeziorem i pracują w tym samym gabinecie stomatologicznym. Żyją z dnia na dzień...

Manipulantka
Sonia Rosa0
Okładka ksiązki - Manipulantka

Do niedawna Anna i Iwona żyły w zupełnie innych bajkach - ta pierwsza była żoną wziętego architekta, mieszkała w willi pod lasem, zwiedzała świat i cieszyła...