Przyjaźń? Na tak zadanie pytanie, padnie wiele różnych odpowiedzi … A czym jest dla Ciebie? Zastanawiałeś się nad tym? Czy potrafisz udzielić szybkiej i oczywistej odpowiedzi? Na pewno ten poradnik utwierdzi Cię w przekonaniu, czym jest prawdziwa przyjaźń i jak ją rozpoznać? A czy można się przyjaźnić z samym sobą? Dość przewrotne pytanie …
„Przyjaciele to rodzina, którą możemy sobie wybrać.”
Moc przyjaźni to nie jest typowy poradnik relacyjny. To szczera, głęboka i miejscami poruszająca opowieść o ludzkiej potrzebie bliskości, zrozumienia i wspólnoty – szczególnie w świecie, gdzie dorosłość często oznacza izolację, gonitwę za sukcesem i brak czasu na pielęgnowanie więzi. To głęboko egzystencjalna podróż przez pustki i niedosyty, które niesie za sobą dorosłość. Współczesny świat sprzedaje nam wizję przyjaźni jako czegoś łatwego, dostępnego na kliknięcie. Moore pokazuje, jak bardzo to nieprawda.
Opisuje przyjaźń jako coś kruchego, ale i potężnego – coś, co wymaga czasu, uwagi, empatii, ale też odwagi. Nie boi się mówić o tym, że przyjaciele mogą nas zawieść. Że czasami trzeba odejść. Że samotność wśród ludzi boli bardziej niż bycie samemu. Najbardziej poruszyła mnie część o tym, jak bardzo ludzie boją się przyznać, że potrzebują innych. Że potrzebują bliskości nie tylko romantycznej, ale i codziennej – tej przyjacielskiej, tej, która zna nasze najdziwniejsze myśli i nie każe ich chować. Moore przyznaje, że przez długi czas czuła się „niepasująca”. I choć jej opowieść toczy się w kontekście amerykańskim, emocje są uniwersalne. Kto z nas nie zna uczucia, że jest się ostatnią osobą, o której ktoś pomyśli, kiedy planuje weekend?
To nie jest książka dla każdego – niektórzy mogą uznać ją za zbyt osobistą, za mało „praktyczną”. Ale dla mnie ten intymny ton był siłą. Lane Moore pisze, jakby rozbrajała siebie kawałek po kawałku – i w tym rozbrajaniu, pozwala nam się zidentyfikować z własnymi lękami, pragnieniami, pustkami. Ma w sobie ironię, inteligencję i ciepło – rzadkie połączenie. Jej anegdoty są zabawne, ale często podszyte smutkiem. Takim, który zna każdy, kto kiedykolwiek poczuł się niewidzialny dla świata. Zrozumiałam, że przyjaźń to nie tylko wspólne śmiechy – to gotowość, by być razem w tym, co trudne. I że do tej gotowości trzeba dojrzewać.
„Przyjaźń to nie tylko wspólne chwile radości, ale także wzajemne wsparcie w trudnych momentach.”
Jakich zagadnień dotyka autorka?
* Intymność i szczerość - autorka nie udaje, że ma na wszystko odpowiedzi. Raczej zaprasza czytelnika do refleksji nad własnymi doświadczeniami, dzieląc się swoimi – często bolesnymi – przeżyciami związanymi z samotnością, trudnymi relacjami i potrzebą bycia zrozumianą. To nie jest poradnik w stylu „3 kroki do idealnej przyjaźni”, ale raczej przewodnik po emocjonalnym krajobrazie dorosłości.
* Jak nawiązywać i pielęgnować relacje w życiu dorosłym - w dorosłym życiu przyjaźnie nie przychodzą tak naturalnie, jak w szkole czy na studiach. Autorka pokazuje, jak mimo napiętych grafików, przeprowadzek i życiowych zakrętów budować trwałe więzi – często na nowo, od zera.
* Samoprzyjaźń jako fundament - jednym z istotnych tematów książki jest koncepcja bycia dobrą przyjaciółką dla samej siebie. Moore podkreśla, że relacje z innymi zaczynają się od relacji z samym sobą – od umiejętności zadbania o własne potrzeby, zaakceptowania samotności i okazania sobie czułości.
*Toksyczne relacje – jak sobie z nimi radzić - Moore uczy, jak stawiać granice, mówić "nie", a także jak rozpoznać, że dana relacja nie służy naszemu dobrostanowi. Robi to bez moralizowania – z empatią i zrozumieniem, że wiele osób boi się być "tą osobą", która kończy wieloletnią znajomość.
Dla kogo jest ta książka? Dla tych, którzy czują się samotni w dorosłości mimo dnia pełnego zajęć; dla osób, które zmagają się z utrzymywaniem przyjaźni lub chcą odbudować relacje; dla introwertyków i wrażliwców, którzy często czują się "inni" i niezrozumiani; dla każdego, kto szuka prawdziwych, głębokich więzi – nie tylko towarzyskich układanek.
Jednym słowem, Moc przyjaźni to książka, która porusza, uczy i daje nadzieję. To więcej niż poradnik – to emocjonalny kompas, który pomaga zrozumieć siebie i innych, przypominając, że prawdziwa bliskość to coś, co warto pielęgnować z uwagą i czułością. Jeśli kiedykolwiek czułeś, że jesteś „zbyt dziwny”, „zbyt emocjonalny” albo po prostu „niepasujący” – ta książka może być dokładnie tym, czego potrzebujesz. Nie ociągaj się, spróbuj odkryć przyjaźnie na nowo, z tym ciekawym poradnikiem.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-04-23