Okładka książki - Moc przyjaźni. Jak budować trwałe relacje w dorosłym życiu

Moc przyjaźni. Jak budować trwałe relacje w dorosłym życiu

O przyjaźni powiedziano wiele. Stanowi ona główny składnik książek, z którymi stykamy się w dzieciństwie i młodości. Wciąż pamiętam moje marzenia o paczce przyjaciół zgranej niczym „Dzieci z Bullerbyn”. Tak! Jestem taka stara, że to jedna z ulubionych lektur dzieciństwa. Później pragnęłam mieszkać z paczką „Przyjaciół”.
W dorosłym życiu przyjaźnie wydają się być trudniejszym tematem. Czy przestajemy doceniać ważność tych relacji? Nie wiem. Wiem jedno: wielkim skarbem jest mieć u swego boku prawdziwego przyjaciela, niezależnie w jakim etapie życia akurat jesteśmy.
Lane Moore, autorka „Mocy przyjaźni”, skupia się na opisaniu przyjaźni, rozłożeniajej na czynniki pierwsze i poprowadzeniu czytelnika do odnalezienia odpowiedzi na pytanie: „ Jak budować trwałe relacje w dorosłym życiu?”. Ukazuje jak złożona jest to relacja, oparta na wzajemnym zrozumieniu, dopasowaniu, szacunku i zaufaniu. Jak może się zmieniać, przekształcać i jak niekiedy należy pogodzić się z jej stratą.
Nie jest to pouczający poradnik. Bardziej odebrałam tę książkę jak przyjacielską pogadankę o tym, jak wiele można dobrego wynieść z relacji z drugim człowiekiem, jak nawiązywać trwałe więzi i je pielęgnować. Niezwykle istotnym okazał się dla mnie rozdział o tym, że najlepszym przyjacielem człowieka nie zawsze musi być drugi człowiek, lecz zwierzę. Te relacje może są o tyle prostsze, że zwierzęta przywiązują się szybko i odbarzają nas bezgranicznym zaufaniem i miłością, lecz jak pisze autorka, właśnie to „ pomogło jej zrozumieć, że mogą istnieć przyjaciele, którzy po prostu cię kochają, niezmiennie i wiernie, nawet jeśli nie masz dla nich dość energii czy nie spotykasz sie z nimi tak często jakbyś chciał.”
„Moc przyjaźni” to niezwykle przystępna lektura, napisana z dozą humoru, lekkością, nie pozbawiona jednak wielu trafnych spostrzeżeń i rad, którymi Lane Moore zdecydowała się podzielić z czytelnikami. Podczas lektury moje myśli kierowały się ku dawnym, zerwanym czy nieco zaniedbanym przeze mnie przyjaźniom z postanowieniem odnowienia i odświeżenia wzajemnych relacji.

Informacje dodatkowe o Moc przyjaźni. Jak budować trwałe relacje w dorosłym życiu:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-04-23
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Dodał/a opinię: julitalatka

Zobacz opinie o książce Moc przyjaźni. Jak budować trwałe relacje w dorosłym życiu

Kup książkę Moc przyjaźni. Jak budować trwałe relacje w dorosłym życiu