Człowiek, który zniszczył życie wielu ludziom. Wielu? W sumie to zbyt mało powiedziane. Zniszczył? To również za mało. On im je odebrał. Rękami innych ludzi, którzy również sami muszą zmagać się z tą świadomością do końca życia. Kaci i ofiary. Jak to się stało, że wpłynął na tak wielu ludzi i doprowadził świat do takiego zła?
Jak tylko pojawiła się opcja zrecenzowania książki, wiedziałam, że muszę się tego podjąć.
Ta książka to relacja znajomości pomiędzy Hitlerem, a jego fotografem. Tym, który wielokrotnie jako jedyny był dopuszczany do Adolfa. To on często był przez niego wzywany, bo okazał się dużym wsparciem w niecodziennych sytuacjach.
Trzeba przyznać, że relacja w bardzo ciekawy sposób została przedstawiona, bo mam wrażenie, że w sposób neutralny. Opowiada o ich wspólnej codzienności trochę jakby bez emocji. Nie opowiada się przeciwko Hitlerowi, ale też widać, że nie jest jego totalnym zwolennikiem i nie tłumaczy jego decyzji. Czyżby celowo unikał tego tematu? Ale jednak książka została wydana. I tutaj jest to dla mnie największą zagadką. Jaki był jej cel? Pieniądze?
Czytałam z ogromnym zaciekawieniem, a niepublikowane wcześniej fotografie to ogromna wartość dodana! Rys historyczny wiele w głowie rozjaśnia. Mimo wszystko brakuje jednak szczegółowych informacji, trochę jakby celowo pomijanych. O tym, co działo się tak naprawdę w czasie wojny, krokach Hitlera i przemyśleniach. Natomiast poznajemy rodzinę Adolfa Hitlera, kobiety, które go otaczały i niespełnione miłości. Ta książka na pewno rozbudza apetyt na więcej! Jak na pierwszą przeczytaną książkę o przywódcy zła zdecydowanie jest warta polecenia.
Przeszłość zawsze ma wpływ na przyszłość i widać to w wydarzeniach z życia Adolfa Hitlera.
Książkę pochłonęłam w 3 dni. Trudno się było oderwać i czym prędzej chciałam zapoznać się z całością życia głównego bohatera.
Historia zawsze powinna nas uczyć, aby zmierzać ku dobremu. Dlatego warto poznawać i zgłębiać temat, aby w codzienności dostrzegać to co najlepsze.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2015-03-18
Kategoria: Historyczne
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Katarzyna Skawran
Ilustracje:Heinrich Hoffmann
Ksebardo
W przepowiedniach Nostradamusa jest wzmianka o potężnej górze, nad którą szybuje wspaniały orzeł, i Hitler porównał górę do Niemiec, a orła - do samego siebie.
Złota różdżka, Heinrich Hoffmann Jedna z najpopularniejszych i najbardziej kontrowersyjnych książek dla dzieci, jakie kiedykolwiek powstały...
Nie potrafię powiedzieć, kiedy pozwolę się sfotografować. Ale mogę panu obiecać tyle, Herr Hoffmann, że gdy się zdecyduję, będzie pan mógł zrobić pierwsze zdjęcie.