PopKulturowy Kociołek:
Nastoletnia miłość potrafi być wspaniała, ale również szorstka i szalona. W albumie Moje rozstania z Laurą Dean Tamaki Mariko postanawia zaprezentować czytelnikowi bardzo toksyczny obraz takiego związku, który ma ogromny wpływ zarówno na danego człowieka, jak i jego otoczenie. Tak jak zostało wspomniane we wstępie, decydując się sięgnąć po ten album, trzeba być gotowym na niezwykłą mieszankę romansu i emocjonalnego dramatu.
Ta powieść graficzna to coś więcej niż tylko pokaz wyniszczającej miłości. To przede wszystkim historia „podróży” Freddy, aby odkryć, zrozumieć i zaakceptować swoje własne wartości. Obok dosyć złożonej treści, autorka wykreowała tutaj również kilka naprawdę świetnie prezentujących się postaci, które wyłamują się z pewnych przyjętych stereotypów i dobrze zapadają w pamięć czytelnika (dotyczy to również bohaterów drugoplanowych).
Nie wszystko jest jednak w dziele idealne i zawsze można się do czegoś „doczepić”. W tym konkretnym przypadku chodzi o tłumaczenie przez autorkę powodów, dla których Freddy ciągle wchodzi w ten sam związek. Próba psychologicznego wytłumaczenia podejmowanych niektórych decyzji, jak dla mnie jest w kilku momentach najdelikatniej pisząc bardzo naciągana. Wszystko jest jednak bardzo mocno zależne od wieku czytelnika. Inaczej na przedstawiony problem będzie patrzył ktoś młody, a inaczej ktoś, kto powinien już powoli robić zapasy zniczy.
Najmniejszego powodu do narzekania nie ma za to, jeśli chodzi o oprawę graficzną albumu. Sztuka (Valero-O’Connell Rosemary) jest naprawdę zachwycająca. Lekka i przyjemna dla oka kreska (z delikatnymi naleciałościami mangowymi) w połączeniu z różowymi akcentami to coś, od czego naprawdę trudno jest oderwać wzrok. Rysunki w wielu scenach zajmują punkt centralny, tak aby podsycić emocje i w jeszcze ciekawszym stylu zaprezentować historię.
Wydawnictwo: Kultura gniewu
Data wydania: 2022-08-10
Kategoria: Komiksy
PopKulturowyKoci
Cykl powieści graficznych dedykowany młodym czytelnikom, poruszający ważne tematy społeczne. Składają się na niego pojedyncze albumy poświęcone nastoletnim...