Katarzyna M. Majdanik w swoim debiucie "Monochrom. Tajemnice Wielopola" zabrała nas do innego świata. Może i realnego ale dla większości- odległego. Bogactwo jakim mogą poszczycić się Wielopolscy to dla wielu nieosiągalny wyczyn. Przedstawiona historia, moim zdaniem, to przede wszystkim powieść obyczajowa z dużym naciskiem na romans z wątkiem kryminalnym w tle.
Do Wielopola wraca hrabia Aleksander Wielopolski. W tym samym czasie z muzeum zostaje skradziony obraz Wyspiańskiego. Sprawę prowadzi podkomisarz Małgorzata Wilk. Pierwsze podejrzenie kradzieży obrazu śledcza rzuciła na Aleksandra Wielopolskiego, co było dość odważnym i kontrowersyjnym stwierdzeniem zwłaszcza, że podejrzany był chrześniakiem jej szefa. Szybko się jednak okazuje, że Alek jest niewinny. Kolejnym podejrzanym jest szanowany i lubiany przez lokalne społeczeństwo Piotr Jakubowski- kustosz muzeum, a prywatnie wieloletni przyjaciel rodziny Wielopolskich. Podczas śledztwa podejrzany został zamordowany. Czy ma to związek z kradzieżą?
W śledztwie, jako konsultant, pomaga Alek Wielopolski. Mimo, że początkowo podkomisarz Wilk nie była zachwycona z czasem jest wdzięczna za towarzystwo Aleksandra. Już na pierwszy "rzut oka" widać, że między bohaterami może dojść do bliższych relacji. Czy bohaterowie będą w stanie stworzyć związek? Oboje są po przejściach. Każdy ma za sobą związek, który pozostawił ślad na ich psychice. Czy to pozwoli im na trwały związek?
Całą książkę odbieram jako powieść obyczajową, romans z wątkiem kryminalnym. Mimo że śledztwo jest ciągle prowadzone, bierzemy udział w przesłuchaniach, badamy sprawę ze śledczymi to jednak według mnie na pierwszy front wysuwa się relacja między Gosią a Wielopolskim. Ich relacja jest czysta, spokojna mimo, że czuć miętę między bohaterami.
Miałam wrażenie, że szukanie złodzieja i mordercy zeszło jakby na drugi plan. Owszem - śledztwo ciągle trwało. Były wzmianki o postępach jednak TO co się rodziło między młodymi było ważniejsze.
Książka jest dedykowana miłośnikom zaczytującym się w obyczajowe powieści z naciskiem na romans. A jeśli dodatkowo lubicie prowadzić śledztwo, typować złoczyńców to książka "Monochrom. Tajemnice Wielopola" jest zdecydowanie dla was!
Zapraszamy na facebookowe blogi :
"Benek Booksiński"