Okładka książki - Morderczynie i psychopatki

Morderczynie i psychopatki

"Morderczynie i psychopatki" to ciekawy przykład literatury faktu, gdzie poruszony został temat zbrodni dokonywanych przez kobiety.
Kim one są? Dlaczego popełniają przestępstwa? Czemu ich ofiarami są najczęściej dzieci lub mężczyźni? Co siedzi w ich umyśle? To właśnie próbuje wyjaśnić autorka tej książki - Nahlah Saimeh - niemiecka specjalistka w dziedzinie psychiatrii sądowej.

Nahlah Saimeh na przykładzie wybranych 8 historii opowiada o przestępczości kobiet. Przy czym warto zaznaczyć, że "sprawczynie to z reguły bardzo różne typy kobiet ze zróżnicowanymi osobowościami. Każdy taki przypadek jest inny, każda kobieta jest inna".

Każdy rozdział skupia się na konkretnej postaci ale wszystkie utrzymane są w podobnym stylu. Na początku otrzymujemy zarys sprawy, później portret psychologiczny sprawczyni oraz informacje o jej życiu, następnie wyjaśnienie odnośnie tego, co skłoniło ją do dokonania zbrodniczego czynu. W niektórych rozdziałach znaleźć można też fragmenty zeznań, przy których uczestniczyła Nahlah. Na końcu autorka stara się pokazać szerszą problematykę omawianego przypadku, dostarczając garść fachowych informacji.

Książka zawiera w sobie wiele ciężkich tematów, takich jak: morderstwo, molestowanie, maltretowanie. Jednak jest napisana bardzo przystępnym językiem. Autorka w rzeczowy sposób wyjaśnia na czym polega jej praca. Jest przy tym zawsze profesjonalna i kompetentna.

Rozdział, który chyba najbardziej utkwił mi w pamięci dotyczył sprawy nastolatki, która zaplanowana zamach w swojej szkole. Dziewczyna była gotowa zabić co najmniej 50 uczniów! Jak się potem okazało, powodem jej zachowania były problemy w relacji z rodzicami.

Przyzwyczajona do kryminałów i thrillerów, czyli literackiej fikcji zostałam pozytywnie zaskoczona tą książką. To było coś zupełnie innego - realnego. Naprawdę dobre true crime w formie i treści.

Informacje dodatkowe o Morderczynie i psychopatki:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-06-09
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Grausame Frauen
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze bóg

Zobacz opinie o książce Morderczynie i psychopatki

Kup książkę Morderczynie i psychopatki