I mamy kolejny retro kryminał napisany przez świetną Merryn Allingham. Tym razem autorka postanowiła ulokować zagadkę mo*derstwa w hotelu. Seria z Florą Steele i Jackiem Carringtonem to obowiązkowe lektury dla fanów twórczości Agathy Christie i detektywistycznych comfort booków. Kolejny, 4 tom podobnie jak poprzednie, bawi, zachwyca klimatem angielskich kryminałów lat. 50 oraz zmusza do główkowania i rozwiązywania zagadki wraz z parą głównych bohaterów.
Flora Steele - właścicielka księgarni i jej przyjaciel Jack Carrington, autor kryminałów, biorą udział w uroczystym otwarciu hotelu w Abbeymead. To wykwintne przyjęcie ma zostać uhonorowane pierwszym w historii miasteczka koncertem rock’n’rollowym. Dobra atmosfera pryska, jak bańka mydlana gdy wokalistka zespołu upada martwa na scenie.Czy tragiczna śmierć młodej kobiety to nieszczęśliwy wypadek? A może kryje się za tym jakaś mroczna tajemnica? Flora podejrzewa najgorsze. Postanawia odkryć prawdę, szczególnie że prowadzący śledztwo sierżant wydaje się bezradny. A pomoże jej w tym nie kto inny jak niezastąpiony Jack Carrington.
Tak sobie myślę, że w tym tomie Flora i Jack wyjątkowo przypominają najbardziej znane z twórczości Christie postaci - pannę Marple i Herculesa Poirota. Mieszanka tych dwóch jakże różnych charakterów, ich odmienne ekspresje i tok rozumowania wbrew kontrastom idealnie się uzupełniają.
Śledztwo, które wspólnie prowadzą Flora i Jack toczy się niespiesznym rytmem, ale sukcesywnie posuwa się do przodu. Autorka zadbała o to, aby trzymać czytelnika w napięciu najdłużej jak to możliwe. Cudowny styl , którym posługuje się Merryn Allingham sprawia, że od jej książek trudno się oderwać. Autorka potrafi wprowadzić i utrzymać klimat angielskiego kryminału od początku do samego końca, kiedy to ujawnia przed odbiorcami rozwiązanie zagadki.
Cozy kryminał? Czy coś takiego w ogóle istnieje? No oczywiście, że tak i będę powtarzać to za każdym razem przy okazji serii z Florą Steele oraz książek Agathy Christie.
Ta druga to niewątpliwa królowa kryminałów, ale jeżeli ktoś potrafi umiejętnie wzorować się na jej twórczości, a przy tym samemu zbudować sobie rzesze zadowolonych odbiorców, to ja poproszę więcej takich książek.
"Morderstwo w hotelu" to lekki, przyjemny, cozy retro kryminał, który gwarantuje świetnie spędzony czas, zadba o rozruszanie szarych komórek, a przy tym sprawi, że będziesz czytać go z nieschodzącym z twarzy uśmiechem. I co mogę jeszcze napisać dobrego o tej części? Zadowoleni będą zwłaszcza ci, którzy losy Flory i Jacka śledzą od samego początku, ale nie zdradzę już nic więcej! Po prostu czytajcie!
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: Murder at the Priory Hotel
zaczytania
Właścicielka księgarni Flora Steele oraz przystojny pisarz kryminałów Jack Carrington muszą rozwiązać zagadkę nietypowego morderstwa! Flora właśnie zamyka...
Wymarzone wakacje Flory Steele szybko zamieniają się w koszmar - jeszcze zanim na dobre wyjedzie z wioski! Gdy Flora Steele wyrusza na wakacje z pisarzem...