Okładka książki - Motyl i skrzypce

Motyl i skrzypce

Tom 1 cyklu Ukryte arcydzieło

#MotyliSkrzypce #Znak
Kirsty Cambron opisuje doświadczenia II Wojny Światowej w sposób, z którym jeszcze się nie zetknęłam, chociaż przeczytałam wiele książek o tematyce wojennej i obozowej.
Autorka z wykształcenia jest historykiem sztuki, a swe zamiłowanie okresem wojennym tłumaczy zainteresowaniem opowieściami swojego dziadka. Zapewne miało to również wpływ na temat sztuki pojawiający się w powieści, a być może także na chęć uświadomienia ludziom, że w miejscu takim, jak Auschwitz - Birkenau więźniowie ryzykowali życiem, by pisać książki, wiersze, malować obrazy, a innym posiadanie pewnych umiejętności pomogło w ocaleniu, jak umiejętność boksowania się np. w przypadku Harrego Hafta.
Kirsty pisze o sobie, że jest bardzo wierzącą chrześcijanką, a bohaterki jej powieści Adele i Serę, choć dzielą dekady życia i różne doświadczenie życiowe, łączy spokój będący ofiarą Jezusa Chrystusa. Przez całą powieść przewija się mnóstwo odniesień do wiary i Boga, co moim zdaniem czytelnika może irytować. Może irytować, ponieważ wielu z nas czytając o obozowym piekle zadało sobie pytanie: Gdzie był Bóg, że na to wszystko pozwolił?
Adele von Bron "ulubienica Austrii", piękna, młoda, córka sławnej pianistki i generała III Rzeszy - wysłana do Auschwitz - Birkenau na 8 tygodni reedukacji. W obozie spędziła ponad dwa lata, zmuszona grać na rampie podczas selekcji więźniów (świadoma ich losu) lub grając dla SSmanów w ich ośrodku wypoczynkowym Solahütte w Międzybrodziu Bialskim, miejscu o którym ja do tej pory nie miałam pojęcia.
Sera James - właścicielka galerii na Manhattanie, porzucona przez narzeczonego tuż przed ślubem, by skupić na czymś uwagę, zajmuje się szukaniem obrazu skrzypaczki, który widziała w dzieciństwie.
Mogłoby się wydawać, że jak pisałam wcześniej nic ich nie łączy, jednak to nieprawda. Łączy je bardzo wiele.
"Motyl i skrzypce" to piękna powieść, którą mimo wszystko czyta się szybko. Daje do myślenia nad życiem kruchym i ulotnym, jak motyl i jak on kolorowym nawet w miejscu pozbawionym koloru. To książka traktująca o różnych aspektach miłości, sile, marzeniach pięknych, jak muzyka wydobywająca się spod smyczka skrzypiec.
Jestem bardzo ciekawa kolejnych tomów cyklu.
Dziękuję Wydawnictwu Znak za możliwość poznania tej historii.
Dziś premiera książki, więc polecam i zachęcam do zakupu.

Informacje dodatkowe o Motyl i skrzypce:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-02-12
ISBN: 978-83-240-6040-5
Tytuł oryginału: The Butterfly and the Violin. A Hidden Masterpiece Novel
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Sieduszewski
Dodał/a opinię: patrycjadyrda

Tagi: literatura piękna

Zobacz opinie o książce Motyl i skrzypce

Kup książkę Motyl i skrzypce

Wróbel w getcie
Kristy Cambron0
Okładka ksiązki - Wróbel w getcie

Poruszająca opowieść o miłości i rodzinie w najmroczniejszych czasach Gdy Kaja Makovsky dowiaduje się, że niemiecki terror dociera do Pragi...

Dziewczyna z Paryża
Kristy Cambron0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z Paryża

Czy miłość i piękno przetrwają czas okupacji? Paryż, rok 1939. Miasto Świateł ogarnia mrok. Dla Sandrine Paquet wojna zmieniła wszystko. Jej mąż zaginął...