Okładka książki - Motyl i skrzypce

Motyl i skrzypce

Tom 1 cyklu Ukryte arcydzieło

Mamy tu kolejną historię z gatunku wojennego. To prawda, że ostatnimi czasy na rynku jest wiele książek z tego gatunku. Moim skromnym zdaniem jak najbardziej powinniśmy je czytać ale jeżeli wybierać to upewnić się, że książka jest oparta na faktach i naprawdę wywrze na Tobie wiele emocji jak na przykład: "Czerń i Purpura".

Autorka miała naprawdę dobry pomysł na książkę, sama fabuła wciąga i chcesz wiedzieć jak ta opowiastka się skończy - pomimo, że łatwo się domyśleć.

Innymi słowy w skrócie mogę Wam powiedzieć, że akcja toczy się dwubiegunowo: w latach czterdziestych XX wieku oraz w czasach współczesnych. (Gdzieś już o tym słyszałam 🤔)

W latach czterdziestych są opisane wydarzenia z życia Adele von Braun, która była najmłodszą, a zarazem najsławniejszą skrzypaczką w Austrii.

I tu nie chcę też Wam za dużo powiedzieć ponieważ jeśli skusicie się jednak na przeczytanie tej pozycji to zespojlerowałabym Wam tę książkę.

W latach współczesnych natomiast poznajemy Serę James, właścicielkę Nowojorskiej Galerii Sztuki, która za wszelką cenę chce znaleźć obraz, który pochodzi z czasów II Wojny Światowej. Na swojej drodze spotyka bogatego i przystojnego Williama Hanover’a, który też w pewien sposób jest powiązany z obrazem..

Nie jest to jedna z najlepszych książek, które przeczytałam z tego gatunku.

Nie chcę też Wam odradzać tej książki bo wydaje mi się, że sami powinniście wyrobić sobie na jej temat opinię.

Przeglądając ostatnio stronę wydawnictwa Znak przyuważyłam, że autorka będzie miała dla nas kolejną książkę "Wróbel w getcie", której premiera będzie w 2021. Może tym razem będzie to książka, która zwali mnie z nóg? 🤔

Informacje dodatkowe o Motyl i skrzypce:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-02-12
ISBN: 978-83-240-6040-5
Tytuł oryginału: The Butterfly and the Violin. A Hidden Masterpiece Novel
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Sieduszewski
Dodał/a opinię: milosnikksiazkow

Tagi: literatura piękna

Zobacz opinie o książce Motyl i skrzypce

Kup książkę Motyl i skrzypce

Włoska balerina
Kristy Cambron0
Okładka ksiązki - Włoska balerina

,,Całą tę historię zachowam w tajemnicy, dopóki nie będziesz gotowa, aby ją wyjawić". Julia Bradbury jest wybitną primabaleriną. Zachwyca tańcem...

Wróbel w getcie
Kristy Cambron0
Okładka ksiązki - Wróbel w getcie

Poruszająca opowieść o miłości i rodzinie w najmroczniejszych czasach Gdy Kaja Makovsky dowiaduje się, że niemiecki terror dociera do Pragi...