Okładka książki - Mroczne letnisko

Mroczne letnisko

W tej historii o dziennikarskim duecie Ninie Kiryłło i Eryku Morskim autorka zabiera czytelnika w mroczne, owiane tajemnicą rejony kaszubskich kamiennych kręgów. Para reporterów – zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym – tworzy nietuzinkowy tandem, w którym dojrzałość i doświadczenie Niny harmonijnie łączą się z energią i świeżym spojrzeniem młodszego Eryka. Różnica wieku, zamiast dzielić, dodaje ich relacji głębi i wiarygodności.

Z pozoru rutynowe zlecenie reporterskie dotyczące makabrycznego odkrycia – ciała nastolatka złożonego na kamiennym ołtarzu – szybko przeradza się w znacznie bardziej złożoną i niepokojącą sprawę. Okazuje się, że nie jest to pierwsza tajemnicza śmierć w tej sielskiej okolicy, a lokalna społeczność konsekwentnie milczy, tworząc niemal hermetyczną barierę dla przyjezdnych dziennikarzy.

Wyjątek stanowi Franciszek Bławat – ekscentryczny, emerytowany nauczyciel i samozwańczy znawca słowiańskich wierzeń. Jego osobliwe, lecz cenne komentarze wprowadzają do opowieści element folkloru i budują sugestywną, niepokojącą atmosferę. To właśnie w towarzystwie Franciszka Nina i Eryk zaczynają powoli łączyć elementy układanki, choć każdy kolejny krok wydaje się prowadzić ich ku większemu niebezpieczeństwu.

Autorka sprawnie konstruuje napięcie, umiejętnie balansując między realizmem dziennikarskiego śledztwa a mroczną aurą lokalnych mitów. Czy za serią makabrycznych zdarzeń stoi tajemnicze stowarzyszenie, czy może bardziej przyziemne, ludzkie motywacje? Powolne odsłanianie odpowiedzi sprawia, że lektura angażuje do końca, nieustannie podsycając atmosferę niepewności.

To opowieść o zderzeniu obcych z zamkniętą społecznością, o dziennikarskiej determinacji i o tym, jak cienka potrafi być granica między legendą a rzeczywistością. Doskonała propozycja dla czytelników kryminałów z wyraźnym, słowiańskim kolorytem.

Polecam gorąco

Informacje dodatkowe o Mroczne letnisko:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-05
Dodał/a opinię: ZaczytanyGlina

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Mroczne letnisko

Kup książkę Mroczne letnisko

Medalion z bursztynem
Anna Klejzerowicz0
Okładka ksiązki - Medalion z bursztynem

Współczesny Gdańsk. Podczas remontu domu po babce Ewa znajduje ukrytą kopertę, a w niej stary naszyjnik z bursztynem oraz… tajemniczy list...

Zaginione miasto
Anna Klejzerowicz0
Okładka ksiązki - Zaginione miasto

Emil Żądło powraca! A wraz z nim tajemnica pewnego zaginionego w dżungli amazońskiej prastarego miasta oraz ludzi od lat nadaremnie go poszukujących. Cóż...