Vivian to szczęśliwa matka i żona. Pracuje w CIA i jako analityczka zajmuje się siatką rosyjskich szpiegów w USA. Pewnego dnia w czasie standardowych czynności zawodowych odkrywa w komputerze jednego z rosyjskich szpiegów informacje, które stanowią zagrożenie dla niej, jej rodziny oraz kariery. Kobieta traci grunt pod nogami i nie wie kto jest jej przyjacielem, a kto okaże się wrogiem. "Muszę to wiedzieć" to thriller, który od początku ma za zadanie zasiać w czytelniku odczucie niepewności i zagubienia. Wraz z bohaterką stajemy przed trudnym wyborem: komu zaufać? Czy ktoś kogo znasz od lat może okazać się nagle zupełnie obcym człowiekiem ? I w końcu najważniejsze jak daleko posuniemy się aby bronić tych którzy są dla nas najważniejsi?!
Książkę przeczytałam niemal jednym tchem i z pewnością nie żałuję czasu, ktory poświęciłam na jej lekturę. Nie znajdziemy w niej brutalnych scen walki czy rozlewu krwi. Zdecydowanie bardziej działa ona na nas w apsekcie psychologicznym. Osobiście jestem fanką dobrze skonstruowanej intrygi więc książkę czytałam z dużą ciekawością i otwartym umysłem aby nie pominąć żadnego szczegółu. Nie powiem że każdy zwrot akcji wywoływał u mnie zaskoczenie, bo już po kilku rozdziałach postanowiłam trzymać się obranego na początku punktu widzenia i nie zmieniać go aż do końca. Całość jednak stanowiła dla mnie interesująca zagadkę do rozwiązania a samo zakończenie wywołało u mnie lekkie zaskoczenie. Mimo że gdzieś w głębi serca czułam, że nie wszystko jest tak oczywiste jakim się wydaje autorka zdołała mnie zaskoczyć. Jeśli zapytacie czy polecam tę książkę innym - odpowiem że zdecydowanie tak. Z przyjemnością oczekuje również na zapowiadaną ekranizację książki.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2018-06-06
Tytuł oryginału: Need to Know
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Agnieszka Walulik