Okładka książki - My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku

My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku


Ocena: 4 (2 głosów)
opis

W ostatnich czasach pokochałam gotowanie i od tej pory spędzam naprawdę dużo czasu w kuchni. Dotychczas wypróbowywałam jedynie przepisy internetowe, często nieco je modyfikując dla własnych potrzeb i upodobań, ale nigdy jeszcze nie miałam w ręku prawdziwej książki kucharskiej. Z My New Roots przeżyłam więc swoisty pierwszy raz i był on bez wątpienia satysfakcjonujący. 
Autorką książki jest najsłynniejsza blogerka kulinarna na świecie i guru zdrowego odżywiania, Sarah Britton. My New Roots jest  nazwą jej bloga, na którym królują zdecydowanie wegetariańskie potrawy. Tak samo jest w książce - autorka przedstawia sto przepisów kuchni roślinnej, także wegańskiej i bezglutenowej. Biorąc pod uwagę ostatnie trendy na zdrowe odżywianie, jej kulinarne propozycję są doprawdy atrakcyjne, również przez wzgląd na wygląd i - jak sama się przekonałam w niektórych przypadkach - smak. Pisząc w niektórych, miałam oczywiście na myśli to, że jeszcze nie wszystkie przepisy z książki wypróbowałam. :)  
Książka Sarah Britton wydana jest równie wybornie jak potrawy, które wewnątrz skrywa. Twarda oprawa i urocza żółta wstążko-zakładeczka nadają jej elegancji, a bajeczne ilustracje przy każdym opisie zapierają dech w piersiach i sprawiają, że cieknie ślina. Spodobał mi się również podział na pory roku: wiosnę, wczesne lato, późne lato, jesień i zimę. Ta segregacja pozwala na zdobycie świeższych i typowo sezonowych składników. Przypadł mi do gustu również sposób, w jaki autorka wypowiedziała się o owym podziale - poetycko i ciepło, czyli tak jak lubię najbardziej. 
(...) Wiosna roztacza czosnkowy aromat, pachnie zielenią i młodością - ma dla mnie smak pesto z czosnku niedźwiedziego. Lubię nakładać je na nitki świeżo ugotowanego makaronu lub smarować nim naszpikowane ziarenkami tosty z awokado i cytryną. Jesień ma zapach dżemu z fig i orzechów - smakuje mięsistymi, dojrzałymi w słońcu owocami, które powolutku gotują się wraz z miodem, gałązkami tymianku i pachnącą lawendą, by zamienić się w magiczny, wonny eliksir miłosny. 

Poza przepisami i czarującym wprowadzeniem, w którym autorka opowiada nieco o sobie i swojej miłości do gotowania, Sarah Britton przedstawia czytelnikowi również proste techniki - metody, których używa na co dzień oraz rozdział dotyczący zamiany klasycznych (często przetworzonych) produktów na pełnowartościową, zdrową  żywność, m.in. opowiada tu o przyprawach na bazie soli oraz tłuszczach. Muszę przyznać, że dzięki jej podpowiedziom postanowiłam nieco zmienić skład swojej spiżarni, bo w większości przypadków jej spostrzeżenia i propozycje wydały mi się niezwykle korzystne dla zdrowia.
My New Roots, choć nie jestem wegetarianką, weganką ani nie mam uczulenia na gluten, okazało się dla mnie książką niezwykle inspirującą i zajmującą. Choć kocham jeść mięso, często będę korzystała z tej książki kulinarnej, ponieważ przepisy w niej są doprawdy atrakcyjne i każdy znajdzie w nich coś dla siebie - choćby ciasto czekoladowe, które ogromnie polecam! Sarah Britton zachęciła mnie do zdrowego odżywiania i zapoznała z kulinarnymi zagadnieniami oraz składnikami, z którymi dotąd nie miałam do czynienia. Myślę, że każdy kucharz - niezależnie od wieku i stopnia zaawansowania - zakocha się w tej pozycji. Polecam serdecznie. :)

Informacje dodatkowe o My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku :

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2016-09-29
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788365586391
Liczba stron: 256
Dodał/a opinię: Dizzy

więcej
Zobacz opinie o książce My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku

Kup książkę My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Inne książki autora
Naturalnie i zdrowo
Sarah Britton0
Okładka ksiązki - Naturalnie i zdrowo

Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy