„Nikt tak do końca nie wie, co tkwi w głowie drugiego człowieka. Nawet oni sami nie mogą być tego pewni względem siebie”.
Bohaterami książki są Magda i Michał, którzy wyjeżdżają w podróż przedślubną. Skromny budżet sprawia, że muszą dzielić apartament z innym turystą. Młodzi, chcąc uniknąć towarzystwa starszego pana, wyruszają na skuterze w góry, by eksplorować jaskinie. Niedoświadczeni, gubią orientację w terenie. Pomocy udziela im Jos, młody mężczyzna, mieszkający w górskiej chacie. Ma tylko jedną prośbę...
Gdy para nie wraca na noc do hotelu i przez kolejne dni nie ma z nimi kontaktu, ich bliscy zgłaszają na policji zaginięcie oraz zatrudniają detektywa, któremu w śledztwie pomaga zdeterminowana przyjaciółka dziewczyny. Czy uda się dotrzeć do człowieka z gór i jego chaty na odludziu? Jakie mroczne sekrety skrywa to miejsce?
Bardzo długi „wstęp”. Autorka zapewne chciała przybliżyć nam bohaterów i sprawić, abyśmy się z nimi zaprzyjaźnili. Inaczej przecież reagujemy, kiedy coś złego przytrafia się osobom, które kochamy, a bohaterów nie da się nie polubić. Czytelnik dostrzeże w nich samego siebie, gdyż ich sytuacja życiowa i problemy, z którymi przyszło im się borykać są realne. Po „wstępie” akcja przyspiesza i zaczyna się wiele dziać, a zakończenie trochę mnie zaskoczyło.
Autorka zajrzała do umysłu sprawcy i ofiary. W historii ukazała jak łatwo można zmanipulować drugiego człowieka. Wskazała również sposób na radzenie sobie z lękiem. Fabule towarzyszą dokładne opisy, które ułatwiają czytelnikowi poznać zarówno piękno przyrody jak również wczuć się w emocje bohaterów.
Powiem szczerze, że po przeczytaniu książki zastanawiam się czy kiedykolwiek udam się w opisane rejony. Realność historii sprawiła, że tamte miejsca i ewentualne osoby, które mogę tam spotkać, na dzień dzisiejszy przerażają mnie, ale to tylko dobrze świadczy o książce.
Na pewno historia nauczyła mnie jednego, a mianowicie tego, że dwa razy zastanowię się, zanim przyjmę pomoc od nieznajomego.
To książka dla tych czytelników, którzy lubią połączenia zagadek kryminalnych z thrillerem psychologicznym. Polecam.
[ współpraca barterowa @WydawnictwoProzami ]
Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2024-04-18
BOOKSARE_MYPASSI
Czasem człowiek musi zacząć wszystko od nowa, z nową kartą i bez zaszłości, które się za nim ciągną. Nigdy nie narzekaj, że ci ciężko, gdy zmierzasz...
Dramatyczne wydarzenia zmusiły Annę do opuszczenia Polski.Młoda matka nie zdawała sobie sprawy, co oznacza samotne macierzyństwo w obcym kraju...