Okładka książki - Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2

Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2

Pierwsza część trylogii "Swallow" podobała mi się bardziej, bo po prostu emocjonalnie zmiotła mnie z planszy i długo nie mogłam się po niej pozbierać. Nie zmienia to jednak faktu, że drugi tom to również historia pełna emocji i tajemnic. Już sam tytuł "Nadzieja matką głupich" zwiastuje trudną podróż pełną złudzeń i rozczarowań. Fabuła koncentruje się na odkrywaniu prawdy, która niejednokrotnie okazuje się bardziej bolesna niż kłamstwo. Haelyn razem z Jamesem, Rionem i Minnie muszą stawić czoła nie tylko własnym demonom, ale także zaskakującym zwrotom akcji, które burzą pozornie ustalony porządek.

Autorka umiejętnie wprowadza do tej historii nowe elementy. Tajemnicze liczby – osiemnaście i dwadzieścia pięć – stanowią zagadkę, która wciąga nie tylko bohaterów, ale i czytającego, prowokując go do snucia własnych teorii. Dzięki temu powieść staje się swoistą łamigłówką, w której każdy szczegół ma znaczenie. W tym tomie autorka zdecydowała się wprowadzić perspektywę Jamesa, co okazało się świetnym zabiegiem. Dzięki temu możemy lepiej zrozumieć rozterki i uczucia tej postaci. Zastosowanie wielogłosowej narracji umożliwia spojrzenie na wydarzenia z różnych punktów widzenia, co jest plusem, z drugiej strony jednak wprowadza niepotrzebne powtórzenia, które rozwlekają tę opowieść. Mimo że niektóre wątki można przewidzieć, autorka sprytnie rozwija fabułę, unikając schematów. Relacje między bohaterami stają się w tej części bardziej skomplikowane i dojrzalsze. Wzajemne wsparcie, walka z przeszłością i próby zachowania równowagi w trudnych chwilach ukazują bohaterów w nowym świetle.

Emocje są bez wątpienia największą siłą również tej części. Autorka nie tylko opisuje uczucia bohaterów, ale także sprawia, że intensywnie je przeżywamy. Jak to robi, nie wiem, wiem natomiast, że robi to skutecznie. Sceny pełne rozterek, bólu i tęsknoty przeplatają się z chwilami ciepła i nadziei. Muraszka pokazuje, że miłość i przyjaźń są pełne sprzeczności, mogą przynosić zarówno ukojenie, jak i ból. Przyjaźń Haelyn i Minnie jest pięknym przykładem siostrzanej więzi, która trwa mimo trudnych doświadczeń. To, jak się wspierają i dbają o siebie, jest wyjątkowo autentyczne i wzruszające. Z kolei Rion i James tworzą ciekawy duet, w którym lojalność i konflikty idą w parze. Klimat niepewności i napięcia w tej części jest bardziej wyrazisty niż w pierwszym tomie. Ujawnianie kolejnych sekretów sprawia, że nieustannie zastanawiamy się nad motywami bohaterów i próbujemy rozwikłać zagadki przed nimi. Autorka jednak powoli dawkuje informacje, trzymając nas w niepewności. Każdy fragment fabuły prowadzi do punktu kulminacyjnego, który, chociaż częściowo przewidywalny, nadal zaskakuje swoim emocjonalnym wydźwiękiem.

Styl autorki jest lekki, ale jednocześnie pełen ekspresji. Doskonale zachowana jest równowaga między opisami emocji a dynamicznymi dialogami, dzięki czemu książkę czyta się płynnie i z zaangażowaniem. Ponadto dobrze skonstruowane postacie sprawiają, że mamy wrażenie obcowania z prawdziwymi ludźmi, a nie tylko z literackimi kreacjami. Atmosfera zagadki i niepewności w połączeniu z realistycznym przedstawieniem trudnych relacji sprawia, że powieść wyróżnia się na tle innych młodzieżówek.

"Nadzieja matką głupich" to lektura pełna zwrotów akcji, nieoczywistych wyborów i emocji, które trudno zapomnieć. Zakończenie ponownie nie pozostawia obojętnym i zdecydowanie rozbudza apetyt na trzeci tom. Bardzo lubię tę serię i serdecznie polecam 💕

Informacje dodatkowe o Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2024-05-15
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2

Kup książkę Nadzieja matką głupich. Swallow. Tom 2

Jeszcze raz zaufaj
Aleksandra Muraszka0
Okładka ksiązki - Jeszcze raz zaufaj

Z demonami przeszłości łatwiej walczy się we dwojeEllie z zamkniętymi oczami wskazuje na mapie punkt, który ma się stać jej nowym początkiem. Jednak demony...

Swallow. Rhys. Nadzieja, która umarła
Aleksandra Muraszka0
Okładka ksiązki - Swallow. Rhys. Nadzieja, która umarła

MAM TYLKO SIEDEM MINUT, BY OPOWIEDZIEĆ CI MOJĄ HISTORIĘ.   I ZAKOŃCZENIE, NA KTÓRE ŻADNE Z NAS NIE JEST GOTOWE. UTONIESZ RAZEM ZE MNĄ CZY POSTANOWISZ...