Joanna Nowak skradła moje czytelnicze serce niezwykle poruszającą sagą historyczną, opowiadającą o losach rodziny Stawińskich. „Podróż Wołyńska” to jedna z najpiękniejszych sag rodzinnych, jakie miałam przyjemność czytać, a zarazem jedna z moich ulubionych. Autorka z niesamowitą precyzją kreśli losy swoich bohaterów, co sprawia, że czytelnik całym sobą angażuje się w ich historię, przeżywając ich rozterki i dramaty. Z niecierpliwością wyczekiwałam kolejnej powieści spod pióra Joanny Nowak, dlatego, gdy tylko ukazała się zapowiedź pierwszej części sagi „Krakowska kołysanka”, „Nadzieja pośród ruin”, moja radość była ogromna. Wiedziałam, że ta historia, podobnie jak poprzednie książki autorki, mocno mnie zachwyci, a bohaterowie zyskają miejsce w moim sercu.
„Kto ratuje jedno życie, jakby cały świat ratował”.
Na kartach najnowszej powieści Joanny Nowak poznajemy losy rodziny Gajewskich. Tadeusz i Antonina prowadzą w Krakowie ochronkę dla sierot. Niestety, wraz z wybuchem wojny, Tadeusz i jego syn Olek opuszczają rodzinny Kraków, dołączając do sił obronnych polskiego wojska. Opieka nad dziećmi z ochronki spada na barki Antoniny i jej córki Wiktorii. Obie kobiety robią wszystko, by zapewnić sierotom choć namiastkę normalnego życia w czasie wojennej zawieruchy, w której, oprócz tęsknoty za rodzicami, doskwiera im przede wszystkim głód. Na domiar złego jedna z pracownic ochronki, Brygida, zostaje kochanką okrutnego i bezwzględnego oficera Gestapo. Antonina wie, że od tej pory zarówno ona, jak i mieszkające w ochronce kobiety muszą mieć się na baczności, gdyż znajomość Brygidy z Baumanem w tym niepewnym czasie może sprowadzić na nie wielkie kłopoty.
Najnowsza powieść Joanny Nowak, „Nadzieja pośród ruin”, to bardzo poruszająca i chwytająca za serce opowieść, której fabuła osadzona została w najbardziej przerażających i trudnych czasach. Autorka w sposób realistyczny odzwierciedla wydarzenia oraz ukazuje realia życia i panujące nastroje polityczne w czasie drugiej wojny światowej. Uwagę czytelnika skupia głównie na losie sierot, które w czasie wojny znalazły się w szczególnie trudnej sytuacji, pozbawione matczynego ciepła i odpowiedniej opieki, często pozostawione same sobie, musiały z dnia na dzień dorosnąć i stawić czoła okrutnej rzeczywistości.
Joanna Nowak na kartach powieści kreśli losy kobiet odważnych, zdeterminowanych, niosących nieobowiązującą pomoc najmłodszym, nie zważając na czyhające niebezpieczeństwo. Swoim bohaterom nadała realistyczne cechy, a ich emocje i uczucia oddała w sposób autentyczny, co sprawia, że czytając książkę, z łatwością możemy poczuć się obserwatorami, a może wręcz bohaterami powieści, i na własnej skórze doświadczyć ich strachu, obaw, chwil szczęścia i nadziei.
Z zapartym tchem śledziłam kolejne wydarzenia, które wraz z rozwojem fabuły wzbudzały we mnie coraz większe emocje. Piękny język, niebywały styl i ogromna wiedza historyczna autorki w połączeniu z jej pisarskim kunsztem oraz umiejętnością tworzenia emocjonującej fabuły pozwalają nam zatopić się w niezwykłej, porywającej od pierwszych stron i bardzo poruszającej historii. „Nadzieja pośród ruin” to początek niezwykłej sagi, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników powieści historycznych. Z całego serca zachęcam Was do lektury.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-03-11
Ilona Wolińska
Annę - studentkę architektury, Julię - pracownicę supermarketu, matkę czteroletnich bliźniaczek, i Margo - współwłaścicielkę biura rachunkowego...
Wróciła do siebie, czując się jakby nigdy nie opuszczała rodzinnych stron. Śmierć Andrzeja na wszystkich członkach rodziny wywarła ogromne piętno. Jego...