Seria z komisarzem Grzegorzem Sikorą to dla mnie niemal klasyka współczesnego polskiego kryminału. Piotr Kościelny przyzwyczaił swoich czytelników do mrocznych, brutalnych i niezwykle realistycznych historii, w których zło nie jest jedynie literackim ornamentem, ale namacalnym zjawiskiem, wywołującym autentyczny niepokój. Każdy kolejny tom – od „Łowcy”, przez „Sidła”, „Pokot”, „Nagonkę”, aż po „Potrzask” – konsekwentnie budował portret głównego bohatera oraz jego konfrontację ze światem, w którym granice między prawdą a kłamstwem, ofiarą a katem stają się coraz bardziej rozmyte.
Szczególnie „Potrzask” zakończył się w takim momencie, że wielu czytelników, w tym ja, czekało na kontynuację z ogromnym napięciem i pytaniem: co dalej?
I oto powraca komisarz Sikora – twardszy, bardziej zdeterminowany, ale też po raz pierwszy w życiu naprawdę przerażony.
Zniknięcia kilku młodych mężczyzn, rozrzucone w różnych częściach miasta, początkowo zdają się nie mieć ze sobą nic wspólnego. Jednak gdy Sikora zaczyna łączyć tropy, szybko odkrywa, że sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Odpowiedzi kryją się w świecie przemocy, patologii i milczenia, które samo w sobie ma moc zabijania.
„Narogi” Piotra Kościelnego to powieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika i nie pozwala mu na chwilę wytchnienia aż do samego finału. Autor po raz kolejny zagłębia się w mroczne zakamarki ludzkiej natury, tworząc historię kryminalną, która dotyka nie tylko zbrodni, ale także lęku, samotności i ceny, jaką płaci się za wierność własnym zasadom. Tematy poruszane w powieści są trudne i bolesne. Kościelny stawia czytelnika w obliczu dewiacji, zastraszania oraz społecznego przyzwolenia na zło. „Narogi” to nie tylko opowieść o mordercy – to także analiza mechanizmów, które pozwalają złu rosnąć w siłę i ukrywać się w cieniu codzienności. Autor ukazuje, jak łatwo niewygodne prawdy zostają przemilczane i jak trudno wydostać się z sieci milczenia, która oplata ofiary i świadków. „Narogi” to mroczne studium zła, które przenika miasto, ludzi i relacje międzyludzkie. W tej powieści nie ma miejsca na łatwe rozwiązania. Autor nie oszczędza ani bohaterom, ani czytelnikom – brutalne sceny, niepokojąca atmosfera oraz narastające poczucie zagrożenia sprawiają, że lektura wciąga bez reszty, a oderwanie się od niej, choćby na moment, staje się niezwykle trudne.
Główny bohater książki, Grzegorz Sikora, a właściwie jego wyrazista i autentyczna kreacja, nieprzerwanie stanowi największy atut tej powieści. Z każdą częścią staje się postacią coraz bardziej wielowymiarową. W „Narogach” ukazuje się jako człowiek zmęczony, ale nieugięty, walczący nie tylko z przestępcą, lecz także z własnym strachem. Po raz pierwszy to on znajduje się na granicy, gdzie śledztwo brutalnie wkracza w jego osobiste życie. Dzięki temu Sikora staje się jeszcze bliższy czytelnikowi – przestaje być jedynie twardym gliną, a staje się człowiekiem z krwi i kości, który musi zmierzyć się z własną bezradnością.
Piotr Kościelny mistrzowsko buduje napięcie – krótkie rozdziały, dynamiczne dialogi i mocno zarysowane postacie drugoplanowe sprawiają, że akcja nabiera tempa, a atmosfera gęstnieje z każdą stroną. Autor zręcznie wykorzystuje realizm pracy policji, co w połączeniu z trudną tematyką tworzy historię przepełnioną mrokiem, a jednocześnie niezwykle autentyczną.
„Narogi” to powieść, która nie tylko spełnia oczekiwania fanów serii, ale je przewyższa. Jest mroczniejsza, bardziej osobista i psychologicznie pogłębiona. To nie tylko kryminał, lecz także historia ukazująca, jak cienka jest granica między rolą śledczego a rolą ofiary.
Podsumowując, Piotr Kościelny stworzył książkę, która dowodzi, że seria o komisarzu Sikorze nie tylko się nie wyczerpała, ale wciąż ewoluuje i zaskakuje. „Narogi” to mocny, wstrząsający i trzymający w napięciu kryminał, który pozostawia czytelnika z pytaniem: jak daleko może posunąć się zło i czy można przed nim uciec? Z całego serca polecam!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-08-27
Ilona Wolińska
Wschowa to spokojne, niewielkie miasto, którego sielankę przerywają dwie zagadkowe śmierci. Na swoje życie targnęli się były nauczyciel i ksiądz miejscowej...
Kolejna znakomita powieść Piotra Kościelnego, która pozostanie z wami jeszcze długo po lekturze. Wrocław, lata dziewięćdziesiąte. Szara rzeczywistość...