Okładka książki - Nasze idealne małżeństwo

Nasze idealne małżeństwo

Ellie po tragicznej śmierci córeczki i rozwodzie z mężem swoje wyrzuty sumienia zagłusza za pomocą leków oraz alkoholu. Kiedy poznaje Martina wydaje się jej, że złapała Pana Boga za nogi. Para bierze szybki ślub i przeprowadza się do Australii, aby zainwestować pieniądze, otrzymane od bogatego ojca kobiety, w projekt budowy Agnes Mariny. Na miejscu mężczyzna momentalnie zmienia swoje zachowanie, a jego nowo poślubiona żona odkrywa kolejne oszustwa. Niespodziewanie Martin zostaje znaleziony martwy. Co wydarzyło się tamtego dnia? Czy to El okaże się morderczynią?

Pierwszy raz spotkałam się z twórczością autorki przy okazji lektury "Miasteczka Twin Falls". Jej styl spodobał mi się do tego stopnia, że postanowiłam sięgnąć po jej wcześniejszą książkę.

Wydarzenia zostały przedstawione z perspektywy różnych osób oraz przestrzeni czasowych. Mogłoby się wydawać, iż wprowadza to niepotrzebny chaos, jednak nic takiego się nie dzieje. To celowy zabieg pisarki, by skutecznie wywieść w pole czytelnika kręcić jego podejrzeniami niczym karuzela w wesołym miasteczku, obalić wszelkie jego domysły.

Akcja stopniowo nabiera tempa, napięcie i ciekawość rosną z każdą przewróconą kartką. Odbiorca gubi się w swoich emocjach oraz jednoznacznych ocenach sytuacji czy osób. Zakończenie zwala z nóg i odsłania skrzętnie ukrywane do tej pory drugie dno, a portrety psychologiczne bohaterów, swoją drogą niejednowymiarowych, stoją na bardzo wysokim poziomie.

Loreth Anne White w swojej powieści porusza szereg tematów, które mogą poruszyć i wzbudzić skrajne odczucia. To między innymi: trauma z dzieciństwa, zespół stresu pourazowego, żałoba, depresja, toksyczne relacje, manipulacja, zdrada czy w konsekwencji zemsta.

Informacje dodatkowe o Nasze idealne małżeństwo:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2021-06-30
ISBN: 9788327719188
Tytuł oryginału: In The Deep
Dodał/a opinię: Ewelina Białogołąbek

Tagi: Literaturoznawstwo - dramat

Zobacz opinie o książce Nasze idealne małżeństwo

Kup książkę Nasze idealne małżeństwo

Miasteczko Twin Falls
Loreth Anne White0
Okładka ksiązki - Miasteczko Twin Falls

Bądź czujny. W każdym z nas czai się bestia W spokojnym i sennym miasteczku brutalnie pobito i utopiono nastolatkę. Potworna zbrodnia zmieniła wszystko...

Pamiętnik mojej siostry
Loreth Anne White0
Okładka ksiązki - Pamiętnik mojej siostry

Nic nie jest pogrzebane na zawsze Gdy pod kaplicą w górach zostają znalezione ludzkie szczątki, nikt nie jest gotowy na to, aby poznać prawdę. Dowody zbrodni...