„Naturalny rytm dobowy. Działaj w zgodzie ze swoim organizmem” autorstwa Michelle Seaton i dr. Suhasa Kshirsagara to książka, która potrafi naprawdę zatrzymać i skłonić do refleksji nad tym, jak bardzo odsunęliśmy się od naturalnego rytmu życia. To nie jest kolejny poradnik o zdrowiu – to mądra, oparta na nauce i ajurwedzie opowieść o harmonii pomiędzy ciałem, umysłem i czasem.
Autorzy krok po kroku pokazują, że kluczem do dobrego samopoczucia nie są restrykcyjne diety czy godziny spędzone na siłowni, ale zrozumienie rytmu naszego organizmu – tego, kiedy potrzebujemy odpoczynku, a kiedy aktywności. To właśnie w tym tkwi sekret energii, lepszego snu, odporności i zdrowia psychicznego.
Książka jest napisana niezwykle przystępnie – dr Kshirsagar i Michelle Seaton tłumaczą skomplikowane mechanizmy biologiczne w sposób zrozumiały i praktyczny. Nie ma tu miejsca na suchą teorię. Zamiast tego znajdziemy konkretne wskazówki, quizy diagnostyczne, przykłady planów dnia, a nawet sposoby na oczyszczanie organizmu czy poprawę metabolizmu.
To, co szczególnie urzeka, to holistyczne podejście autorów – połączenie starożytnej mądrości ajurwedy z nowoczesną wiedzą z zakresu medycyny i biologii. Książka nie moralizuje, ale zachęca do świadomego życia w zgodzie z sobą, a każda jej strona przesycona jest spokojem i empatią.
Czytając, miałam wrażenie, że ktoś wreszcie mówi o zdrowiu w sposób prawdziwy – bez presji, ale z troską. Zrozumiałam, jak wiele problemów – od zmęczenia po stres i brak koncentracji – bierze się z prostego faktu, że nie słuchamy własnego ciała.
To pozycja dla każdego, kto czuje się przeciążony, zmęczony lub zagubiony w codziennym pędzie. Dla osób, które chcą odzyskać równowagę i zacząć żyć w rytmie, który naprawdę im służy.
„Naturalny rytm dobowy” to nie tylko książka – to przewodnik po codziennym życiu, który może stać się początkiem głębokiej zmiany. Bo jak mówi dr Kshirsagar: „Opowiedz mi swój dzień, a powiem ci, czy jesteś zdrowy.”
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2019-10-25
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Change Your Schedule, Change Your Life: How to Harness the Power of Clock Genes to Lose Weight, Optimize Your Workout, and Finally Get a Good Night's Sleep
Małgorzata Styczeń