„Arktyczne kłopoty” autorstwa Tomasza Samojlika to kolejna fascynująca część serii o przygodach Mai, Laury i Franka oraz ich nieocenionego robota – Naturobocika. Książka doskonale łączy przygodę, humor i edukację ekologiczną, wciągając młodych czytelników w świat, gdzie każde działanie ma znaczenie, a przyroda wymaga naszej troski.
Fabuła koncentruje się na misji Naturobocika w Arktyce. Po opowieści nauczycielki przyrody o szkodach wyrządzonych przez człowieka w tym niezwykle wrażliwym regionie, dzieciaki nie mogą przestać myśleć o ratowaniu tamtejszych zwierząt i ekosystemów. Tworzą więc plan: wysłać swojego robota, który wcześniej udowodnił swoją skuteczność w ochronie zagrożonych gatunków. Jednak w ślad za Naturobocikiem podąża Chytrobot – robot nastawiony wyłącznie na zysk, który utrudnia misję bohaterów. W książce obserwujemy zmagania Naturobocika z przeciwnościami, rywalizację między dobrem a chciwością i konsekwencje działań człowieka wobec natury.
Bohaterowie książki są niezwykle sympatyczni i wiarygodni. Maja, Laura i Franek to dzieci, które uczą odpowiedzialności, współpracy i kreatywnego rozwiązywania problemów. Naturobocik z kolei jest symbolem odwagi, poświęcenia i empatii wobec przyrody, a jego przygody wciągają zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Autor w mistrzowski sposób buduje napięcie i humorystyczne sytuacje, sprawiając, że książkę czyta się jednym tchem.
Styl Tomasza Samojlika jest lekki, dynamiczny i pełen ciepła. Jego doświadczenie biologa i popularyzatora nauki wspaniale wplata się w fabułę, dzięki czemu dzieci nie tylko bawią się przy lekturze, ale również uczą o ekologii, zagrożeniach dla zwierząt i znaczeniu ochrony środowiska. Forma książki, bogata w kolorowe ilustracje i przystępny język, sprawia, że jest idealna dla dzieci w wieku szkolnym, ale też dla nauczycieli czy rodziców, którzy chcą wprowadzić młodych w temat ekologii w angażujący sposób.
Przesłanie książki jest jasne i bardzo wartościowe – pokazuje, że każdy, nawet najmłodszy, może podjąć działania na rzecz ochrony przyrody. Historia zachęca do kreatywności, odpowiedzialności i współpracy, a jednocześnie uczy, że nasze decyzje mają realny wpływ na otaczający nas świat.
Ja z pełnym przekonaniem polecam „Arktyczne kłopoty” – to lektura obowiązkowa dla młodych odkrywców, którzy chcą przeżywać przygody pełne emocji i jednocześnie uczyć się szacunku dla natury. To książka, która bawi, uczy i inspiruje do działania.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15
Małgorzata Styczeń
Wraz z sympatyczną rodziną żubrów poznajemy polskie parki narodowe. Polinka ma zły humor, bo podczas wspinaczki skalistymi ścieżkami w Ojcowskim Parku...
Przemierzając Karkonoski Park Narodowy, zauroczone żubry podziwiają wodospady, spękane skały i nagie szczyty gór. To dla nich zupełnie nowe i nieznane...