„Arktyczne kłopoty” autorstwa Tomasza Samojlika to kolejna fascynująca część serii o przygodach Mai, Laury i Franka oraz ich nieocenionego robota – Naturobocika. Książka doskonale łączy przygodę, humor i edukację ekologiczną, wciągając młodych czytelników w świat, gdzie każde działanie ma znaczenie, a przyroda wymaga naszej troski.
Fabuła koncentruje się na misji Naturobocika w Arktyce. Po opowieści nauczycielki przyrody o szkodach wyrządzonych przez człowieka w tym niezwykle wrażliwym regionie, dzieciaki nie mogą przestać myśleć o ratowaniu tamtejszych zwierząt i ekosystemów. Tworzą więc plan: wysłać swojego robota, który wcześniej udowodnił swoją skuteczność w ochronie zagrożonych gatunków. Jednak w ślad za Naturobocikiem podąża Chytrobot – robot nastawiony wyłącznie na zysk, który utrudnia misję bohaterów. W książce obserwujemy zmagania Naturobocika z przeciwnościami, rywalizację między dobrem a chciwością i konsekwencje działań człowieka wobec natury.
Bohaterowie książki są niezwykle sympatyczni i wiarygodni. Maja, Laura i Franek to dzieci, które uczą odpowiedzialności, współpracy i kreatywnego rozwiązywania problemów. Naturobocik z kolei jest symbolem odwagi, poświęcenia i empatii wobec przyrody, a jego przygody wciągają zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Autor w mistrzowski sposób buduje napięcie i humorystyczne sytuacje, sprawiając, że książkę czyta się jednym tchem.
Styl Tomasza Samojlika jest lekki, dynamiczny i pełen ciepła. Jego doświadczenie biologa i popularyzatora nauki wspaniale wplata się w fabułę, dzięki czemu dzieci nie tylko bawią się przy lekturze, ale również uczą o ekologii, zagrożeniach dla zwierząt i znaczeniu ochrony środowiska. Forma książki, bogata w kolorowe ilustracje i przystępny język, sprawia, że jest idealna dla dzieci w wieku szkolnym, ale też dla nauczycieli czy rodziców, którzy chcą wprowadzić młodych w temat ekologii w angażujący sposób.
Przesłanie książki jest jasne i bardzo wartościowe – pokazuje, że każdy, nawet najmłodszy, może podjąć działania na rzecz ochrony przyrody. Historia zachęca do kreatywności, odpowiedzialności i współpracy, a jednocześnie uczy, że nasze decyzje mają realny wpływ na otaczający nas świat.
Ja z pełnym przekonaniem polecam „Arktyczne kłopoty” – to lektura obowiązkowa dla młodych odkrywców, którzy chcą przeżywać przygody pełne emocji i jednocześnie uczyć się szacunku dla natury. To książka, która bawi, uczy i inspiruje do działania.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15
Małgorzata Styczeń
Pompik i Polinka są zachwyceni tęczą widoczną na niebie nad leśną polaną. Żuberka fascynuje tajemnica jej pochodzenia, za to jego siostra zastanawia się...
"Początek zupełnie nowej serii Tomka Samojlika! Tajemniczy nietoperz Echo od lat chroni całą okolicę i jest gotów, by skopać zadek każdemu, kto spróbuje...