Okładka książki - Negatyw

Negatyw

Tom 3 cyklu Prokurator Michał Stróż

Mariusz Kanios po raz kolejny zabiera nas w świat nieprawości i brudnych interesów. Tym razem jednak będzie jeszcze trudniej, bo mafia nie wybacza, a kret w policyjnych szeregach zrobi wszystko, by sprawa była jak najszybciej "zamieciona pod dywan".

Czy jednak prokurator Michał Stróż i tym razem zdoła ocalić niewinnych i ukarać zbrodniarzy?

Nie wiem, jak autor to robi, ale każda kolejna powieść to jeszcze bardziej wciągająca historia. Dynamiczna akcja i rosnąca napięcie przeplatające się z momentami niepokoju powodują, że ciężko jest ją odłożyć. Klimat książki oddaje mrok i bezprawie panujące w krakowskim półświatku.

Historia młodej dziewczyny uzależnionej od narkotyków została ukazana tak realistycznie, że naprawdę ciężko było ją czytać. Dramatem tej rodziny można by było obdzielić kilku ludzi...

Myślę, że sprawa ta była chyba najbardziej skomplikowana w karierze naszego prokuratora i to, że tak świetnie sobie z nią poradził, nawet mimo odsunięcia od sprawy pokazuje, jak świetnym jest stróżem prawa.

Brawo dla autora za tak umiejętne wykreowanie głównego bohatera. Jego oddanie w sprawie, empatia i upór sprawiają, że naprawdę ciężko jest się rozstać z tym bohaterem.

Szczerze mówiąc wspominanie, że został mu tylko rok dla emerytury (nad czym ubolewam) wydaje się jakimiś nieprawdopodobnym nieporozumieniem. Drogi panie Mariuszu!

Czy naprawdę chce pan nam coś takiego zrobić?

No nic...

Teraz pozostaje nam czekać tylko na kolejną świetną historię autora i mieć nadzieję, że nie będzie to ostatnia sprawa Michała Stróża.

Polecam!

Informacje dodatkowe o Negatyw :

Wydawnictwo: Piąte Marzenie
Data wydania: 2025-11-28
Tytuł oryginału: Negatyw
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: izka91

Zobacz opinie o książce Negatyw

Kup książkę Negatyw

Zatoka syren
Mariusz Kanios0
Okładka ksiązki - Zatoka syren

Mira, młoda Ukrainka, przyjeżdża do Polski, by spełnić swoje marzenia. Szybko jednak dostaje bolesną lekcję od życia, bo zakład w którym jest zatrudniona...

Fotoplastikon
Mariusz Kanios 0
Okładka ksiązki - Fotoplastikon

Po burzliwym rozwodzie rodziców Ola wraz z matką opuszcza małe miasteczko, by rozpocząć nowe życie w Krakowie. W liceum dziewczyna poznaje grupę rówieśników...