Okładka książki - Nemezis

Nemezis

Inne wydania:

Jeśli pamiętacie moją poprzednią recenzję książki autora – „Katharsis”, to wiecie, że wtedy mnie zachwycił. Powiem Wam, że tutaj nie dość, że poziom został zachowany to historia ewoluowała w takim kierunku, że praktycznie książki nie dało się odłożyć nawet na chwilę.

Teraz troszkę fabuły.

Poznacie tutaj braci Janoszków – Bruna i Huberta. Zupełnie innych ale bardzo ze sobą związanych. Jeden za drugim poszedł by w ogień. Tutaj już poznajecie pierwszy główny motyw – miłość braterską.

Drugi motyw wyklaruje się troszkę później za sprawą II Wojny Światowej. Przedwojenny Śląsk, Niemcy, Afryka i elitarne oddziały Otta Skorzennego oraz jego słynna akcja odbicia Mussoliniego, a w centrum tych wydarzeń skomplikowane losy dwójki braci i ich rodzin doprowadzonych do granic wytrzymałości, a finalnie do tragedii. Tutaj zacznie tlić się myśl o zemście – to drugi motyw.

Gdzieś w tle cały czas będą przewijać się działania wojenne, szpiegowskie zagrywki i kryminalne zagadki ze śladem wydarzeń, które miałem okazję poznać w pierwszej odsłonie sagi – „Katharsis”.

Nie chciałbym zdradzać za dużo. Ale nie czytałem chyba tak rozbudowanej serii powieści, w której działo się aż tak dużo, a subtelne spięcie się całości dawało tak dużo satysfakcji.

Podsumowując - powtarzając zdanie, które znacie z zapowiedzi. Maciej Siembieda niczym słynny Bogusław Wołoszański, w książkowym wydaniu opowiedział mi bardzo dużo o historii Polski XX wieku.

„Nemezis” to książka wybitna. Piękna a zarazem tragiczna historia, która miała swój początek w trakcie II Wojny Światowej, tylko po to abyśmy mogli odbyć cudowną podróż z bohaterami aż do lat 90-tych.

Polecam gorąco.

Kup książkę Nemezis

Pakiet: Trylogia Grecka
Maciej Siembieda0
Okładka ksiązki - Pakiet: Trylogia Grecka

WOJNA, MIŁOŚĆ, ZDRADA i ZEMSTA PRAWDOPODOBNIE NAJBARDZIEJ WCIĄGAJĄCA SERIA NASZYCH CZASÓW TRYLOGIA GRECKA MACIEJA SIEMBIEDY to trzy sensacyjno-historyczne...

Wotum
Maciej Siembieda0
Okładka ksiązki - Wotum

9 grudnia 2012 roku dochodzi do zamachu na obraz Matki Boskiej Częstochowskiej. Gdyby nie pancerna szyba zainstalowana tuż przed atakiem, największa...