Okładka książki - Nic takiego

Nic takiego

„Czasem niedopowiedzenia są najlepsze. Druga strona uzupełnia je własnymi oczekiwaniami”.

Kto zabił umierającego na raka polityka Tadeusza Bacewicza? Czy to był ktoś kto brał udział w imprezie zwołanej przez ofiarę?  Po co zabijać kogoś w ostatnim stadium choroby? Te pytania postawi przed sobą niecodzienne trio: prokurator Hala oraz dwie podkomisarz Michalina Murawska oraz Kaja Dalke.  Popularna dziennikarz śledcza a prywatnie córka zamordowanego mocno zamiesza w dochodzeniu prowadzonym przez policję.

„Nic takiego” to powieść w stylu Agathy Christie. Ścisła grupa osób, zamknięte środowisko i .. trup. Tylko czy aby na pewno morderca to domownik lub jeden z gości?  Tutaj trzeba uważnie przyglądać się śladom, dokładnie oglądać dowody i szukać prawdy pośród tajemnic i niedomówień. Każdy element ma swoje miejsce, ale nie zawsze na nie trafia. Sporo tutaj zmyłek i zaskakujących zwrotów akcji. Na koniec wszystko spójnie się łączy, pozostawiając parę znaków zapytania do rozwinięcia w kolejnych częściach.

Pani Puzyńska puściła tutaj oko do fanów serii Lipowo. Kręte i wyboiste ścieżki śledztwa poprowadzą  również do tej cichej aczkolwiek tętniącej mordami miejscowości.

Takiego tria bohaterów jak Hala, Murawska i Dalke dawno nie spotkałam. Trzeba ich osobiście poznać, aby docenić ich siłę rażenia.  Grzesiu Hala cierpi na zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, Misi Murawskiej mało kto podskoczy a jak to zrobi może zapoznać się bliżej z jej poziomem krav magi, Kaja Dalke to chodzący oryginał, połyskujący cekinami i wykorzystujący do pracy śledczej tajną wiedzę – tarota. Ciekawych, barwnych, charakterystycznych i specyficznych postaci jest tutaj więcej. Łączy je również to, że każda z tych „osobowości” skrywa jakiś mniej lub bardziej brudny sekret.

Kolejnym wielkim plusem tego kryminału (nie jest to komedia kryminalna, proszę nie mylić) jest humor. Czarny jak smoła, zaczepny jak młody kociak, błyskotliwy jak cekiny Dalke, inteligentny niczym sama autorka.

„Nic takiego” a jednak ma coś głębokiego w sobie, intryguje, zaskakuje, uzależnia. Nawet przecinki są tu przemyślane.

Słowo do Autorki: bardzo, ale to bardzo proszę o kontynuację. Takie trzy osobistości jak Dalke, Murawska i Grzesiu nie mogą się zmarnować.

Informacje dodatkowe o Nic takiego:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-11-06
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Nic takiego

Kup książkę Nic takiego

Ulice ciem
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Ulice ciem

Warszawa dziś. Zofia myśli, że czeka ją bardzo samotne Boże Narodzenie. Wędrując po mieście, trafia do tajemniczej księgarni. Jej właściciel twierdzi,...

Eksponat
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Eksponat

Komisarz Klementyna Kopp ma swoje powody, żeby wyruszyć w podróż życia, choć pewnie nikomu by się do nich nie przyznała. Emerytowana policjantka ma wyjątkowy...