Okładka książki - Nic takiego

Nic takiego

W willi na jednym z bogatych osiedli życie traci bardzo wpływowy biznesmen. Niby nic dziwnego, przecież ktoś kto ma kontakty i masę kasy może przecież stać się czyimś celem. Dziwne jest jednak to, że jego życie i tak dobiega końca, gdyż jest śmiertelnie chory.

Wszystko to dzieje się dokładnie w momencie kiedy ma ogłosić zmiany dotyczące dziedziczenia. Czy to właśnie był motyw?

Sprawą zajmuje się prokurator Grzegorz Hala, który jest wybitnym specjalistą, ale ma jedną wadę – trudną przeszłość, która teraz za sprawą zbrodni na Bacewiczu do niego wraca. Towarzyszą mu dwie śledcze doświadczona Michalina Murawska oraz ekscentryczna Kaja Dalke. Duet wybitnie do siebie nie pasujący, ale jak mawiał klasyk przeciwieństwa często się przyciągają.

Czy uda się rozwiązać sprawę zabójstwa Tadeusza Bacewicza? Jedno jest pewne, jest to ktoś z bliskiego otoczenia, komu bardzo zależało na tym aby umarł właśnie w tym jednym momencie.

„Nic takiego” to wciągający kryminał osadzony w klaustrofobicznej atmosferze rodzinnego domu, w którym dochodzi do śmierci ciężko chorego biznesmena. Autorka z wyczuciem wykorzystuje klasyczny motyw zamkniętego kręgu podejrzanych – tu dosłownie każdy z najbliższego otoczenia ofiary ma powód, by życzyć mu źle. Niewygodna prawda o rodzinnych relacjach, dawne urazy, a także niejasne interesy biznesowe splatają się w gęstą sieć sekretów, która przyciąga czytelnika od pierwszych stron.

Najmocniejszą stroną powieści jest umiejętne budowanie napięcia. Autorka stopniowo odsłania kolejne warstwy hipokryzji, kłamstw i emocjonalnych zależności, sprawiając, że w pewnym momencie każdy wydaje się równie przekonującym kandydatem na mordercę.

„Nic takiego” to dopiero moja druga przygoda z twórczością Katarzyny Puzyńskiej. Do tej pory miałem przyjemność czytać jedną powieść grozy.

Miałem co do tej książki ogromne oczekiwania. Mój apetyt został zaspokojony ale nie w pełni. Czegoś mi tu brakowało.

Nie jest to powieść zła, powiem więcej jest to bardzo dobra książką, ale po prostu nie wpasowała się idealnie w moje gusta.

Mimo wszystko polecam.

Informacje dodatkowe o Nic takiego:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-11-06
Dodał/a opinię: ZaczytanyGlina

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Nic takiego

Kup książkę Nic takiego

Ulice ciem
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Ulice ciem

Warszawa dziś. Zofia myśli, że czeka ją bardzo samotne Boże Narodzenie. Wędrując po mieście, trafia do tajemniczej księgarni. Jej właściciel twierdzi,...

Saga o policjantach z Lipowa. (#15). Zgłoba
Katarzyna Puzyńska0
Okładka ksiązki - Saga o policjantach z Lipowa. (#15). Zgłoba

Do Lipowa przybywa tajemnicza kobieta. Daniel Podgórski zgadza się pomóc jej w śledztwie dotyczącym mężczyzny niesłusznie oskarżonego o cztery morderstwa...