Okładka książki - Nick Primeon

Nick Primeon

Mam dziś coś dla fanów fantasty.
Jeśli lubicie kosmiczne klimaty, niejednoznacznych bohaterów i historie, w których los wszechświata potrafi zawisnąć na bardzo cienkiej nitce, to Nick Primeon Marka Szymańskiego może być strzałem w dziesiątkę. To pierwsza część serii, a druga… już za chwilę ma premierę, więc ciekawość tym bardziej rośnie.

Ta historia zaczyna się dość niepozornie od bohatera, który absolutnie nie przypomina klasycznego zbawcy galaktyki. Nick to najemnik, wyrzutek, dezerter z kosmicznej armii, który żyje z dnia na dzień, liczy kredyty i nie zadaje zbyt wielu pytań, byle tylko przeżyć i zapłacić rachunki. Jest cyniczny, bezwzględny i działa według prostej zasady, walczy tam, gdzie więcej zapłacą. A jednak jedno zlecenie, takie pozornie zwyczajne a uruchamia lawinę wydarzeń, która wyciąga go ze speluny prosto w sam środek międzygalaktycznej zawieruchy.

Najciekawsze w tej książce jest to, jak bardzo zmienia się Nick wraz z rozwojem fabuły. Z zimnego, egoistycznego najemnika stopniowo staje się kimś, kto zaczyna patrzeć szerzej, nie tylko na siebie, ale też na ludzi (i istoty), które spotyka po drodze. Autor prowadzi go przez kolejne planety, konflikty i odkrycia, odsłaniając fragmenty jego przeszłości i sekrety, które mocno wpływają na to, kim naprawdę jest. I tu pojawiają się pytania, które same cisną się na usta.

Czy można uciec od tego, kim się było? Czy najemnik bez zasad może stać się kimś, kto bierze odpowiedzialność za innych?
I w końcu, czy jeden człowiek naprawdę może przechylić szalę w wojnie obejmującej cały wszechświat?

Emocji w tej historii nie brakuje. Jest napięcie, są dynamiczne starcia, poczucie zagrożenia, ale też momenty zwątpienia, wewnętrznej walki i zaskakujących decyzji. Choć zwykle nie jestem wielką fanką rozbudowanych opisów bitew, tutaj muszę przyznać, zrobiły na mnie wrażenie. Są intensywne, obrazowe i napisane tak, że naprawdę czuć chaos, strach i stawkę, o jaką toczy się gra. Akcja potrafi przyspieszyć nagle, by za chwilę zwolnić i pozwolić zajrzeć w głowę bohatera, jego myśli i wątpliwości.

Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zauważyła małego minusa – widać, że to debiut. Autor ma ogrom pomysłów i momentami mam wrażenie, że chciał zmieścić ich w tej jednej książce naprawdę dużo. Niektóre wątki są tylko zarysowane, opisane dość pobieżnie, a ja chętnie zatrzymałabym się przy nich na dłużej. Są miejsca, które aż proszą się o rozwinięcie świata, relacji, historii pobocznych bohaterów. Ale jednocześnie… właśnie to sprawia, że jeszcze bardziej chcę sięgnąć po kontynuację i zobaczyć, jak Marek Szymański poradził sobie dalej, już bogatszy o doświadczenie.

Co spodobało mi się najbardziej? Zdecydowanie sam Nick i jego ewolucja. Lubię bohaterów nieidealnych, z rysami, z bagażem błędów. Do tego klimat kosmicznej przygody, wyraźnie zarysowane konflikty i poczucie, że ta historia to dopiero początek czegoś większego. Mimo debiutanckich niedopracowań bawiłam się przy tej książce naprawdę dobrze i czytałam ją z rosnącą ciekawością.

Polecam Nicka Primeona wszystkim, którzy szukają fantastyki z charakterem, akcją i bohaterem, którego losy chce się śledzić dalej. A ja? Ja już z niecierpliwością zabieram się za jej drugą część.

Informacje dodatkowe o Nick Primeon:

Wydawnictwo: Novae Res