Okładka książki - Nick Primeon

Nick Primeon

🪐🪐🪐 Recenzja 🪐🪐🪐

Marek Szymański " Nick primeon"

@marek_szymanski_pisarz

Wydawnictwo: Novae Res

@wydawnictwo_novaeres

🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐🪐

" - Tylko nie zakop się zbyt mocno w przeszłości. Jej już nie zmienisz, a możesz przez nia zaprzepaścić przyszłość, która wciąż jest otwarta..."

Nie będę ukrywać, po science fiction sięgam raczej od czasu do czasu. Zdarza się jednak, że trafiam na historię, która potrafi wciągnąć nawet wtedy, gdy nie jest to mój najczęściej wybierany gatunek. Tak właśnie było w przypadku książki „Nick Primeon” Marka Szymańskiego.

Główny bohater zdecydowanie nie przypomina klasycznego wybawcy galaktyki. Nick to bezdomny najemnik i dezerter z armii Uzurpatorów, który funkcjonuje z dnia na dzień. Kieruje się bardzo prostą zasadą pracuje dla tych, którzy zapłacą więcej. Nie interesują go wielkie idee ani moralne rozterki. Najważniejsze jest przetrwanie i zdobycie pieniędzy na kolejne dni… oraz rachunek w barze, w którym często spędza czas, czekając na następne zlecenie.

Właśnie w takim momencie jego życia pojawia się tajemnicza osoba z równie zagadkową propozycją. Z pozoru zwykła misja szybko okazuje się czymś znacznie większym. Nick zostaje wciągnięty w wydarzenia, które prowadzą go przez kolejne zakątki kosmosu i zmuszają do zmierzenia się nie tylko z wrogami, ale też z własną przeszłością.

🔸 Co znajdziemy w książce:

🔹 międzygalaktyczne podróże i odkrywanie nieznanych miejsc w kosmosie

🔹 historię antybohatera – cynicznego najemnika żyjącego z dnia na dzień

🔹 kosmiczne konflikty, walki i napięcia między różnymi frakcjami

🔹 tajemniczą misję, która zmienia los głównego bohatera

🔹 odkrywanie sekretów z przeszłości Nicka

🔹 stopniową przemianę bohatera

🔹 wątek miłości i relacji wpływających na jego decyzje

🔹 dynamiczną akcję, misje i niebezpieczne sytuacje

🔹 tajemnice kosmosu oraz pytania o przyszłość całego wszechświata

🔹 historię o wyborach, odpowiedzialności i drugiej szansie

Najbardziej spodobało mi się to, że autor nie próbuje na siłę zrobić z Nicka idealnego bohatera. Przez długi czas pozostaje on cyniczny, zmęczony życiem i momentami bardzo egoistyczny. Jego zmiana następuje stopniowo i w naturalny sposób głównie pod wpływem wydarzeń oraz osób, które spotyka podczas swojej podróży. Dzięki temu jego historia wydaje się bardziej autentyczna.

W książce sporo się dzieje, pojawiają się podróże między galaktykami, konflikty i różnego rodzaju tajemnice. Jednocześnie, mimo tej kosmicznej skali wydarzeń, autor pokazuje też bardziej osobistą stronę historii. To opowieść o człowieku, który próbuje odnaleźć swoje miejsce w świecie i zrozumieć samego siebie.

Podobało mi się również to, że książkę czyta się lekko i płynnie. Rozdziały są dynamiczne, a fabuła rozwija się w takim tempie, że łatwo powiedzieć sobie „jeszcze jeden rozdział”.

Styl autora:

Styl Marka Szymańskiego jest prosty i przystępny, dzięki czemu historia jest łatwa w odbiorze. Autor dobrze łączy sceny akcji z momentami refleksji bohatera, a opisy świata i technologii nie przytłaczają nadmiarem szczegółów.

Emocje:

Podczas czytania pojawia się napięcie, ciekawość i momenty niepewności dotyczące dalszych wydarzeń. Oprócz scen pełnych akcji pojawiają się też bardziej spokojne fragmenty, w których poznajemy przeszłość Nicka oraz jego wewnętrzne rozterki.

Bohaterowie:

Postacie są zróżnicowane i nie zawsze jednoznaczne moralnie. Nick Primeon to bohater z trudną przeszłością, który z czasem zaczyna inaczej patrzeć na swoje decyzje. Bohaterowie drugoplanowi wprowadzają do historii dodatkowe wątki, tajemnice i relacje, które wpływają na rozwój fabuły.

Czy książka jest idealna? Niekoniecznie momentami miałam wrażenie, że niektóre wątki mogłyby zostać bardziej rozwinięte, bo świat przedstawiony ma naprawdę duży potencjał. Z drugiej strony to dopiero początek historii, więc możliwe, że kolejne części pokażą go jeszcze szerzej.

„Nick Primeon” to ciekawa kosmiczna przygoda z bohaterem, który zaczyna od samego dna, a z czasem staje przed wydarzeniami znacznie większymi niż on sam. Jeśli lubicie science fiction z akcją, tajemnicą i nieidealnym bohaterem ta książka może być interesującą propozycją.

Informacje dodatkowe o Nick Primeon:

Wydawnictwo: Novae Res